sastojci
- 200 g batata
- 200 g dimljenog tofua
- 1 avokado
- 50 g listova kelja
- 50 g ljubičastog luka
- 50 g kvinoje
- 80 g heljde
- 2 žličice ketchupa
- 1 žlica maslinova ulja
- 1 prstohvat soli
- 1 žlica umaka od soje
Za preljev:
- 1 žlica meda
- 1 žlica limunova soka
- 1 žlica maslinova ulja
- 1 žlica vode
- 1 prstohvat soli
- 1 prstohvat mljevenog papra
- 1 žlica soja sosa
Način pripreme
Zagrijte pećnicu na 200 °C.
Batat ogulite i narežite na prutiće, dimljeni tofu narežite na kockice, a luk očistite i narežite na deblje ploške pa sve stavite na lim za pečenje obložen papirom za pečenje. Povrće prelijte umakom od soje i maslinovim uljem, posolite, popaprite i stavite u zagrijanu pećnicu. Pecite na 200 °C oko 20 minuta, odnosno dok se batat ne ispeče.
Heljdu i kvinoju skuhajte prema uputama na ambalaži, zatim ih ocijedite i ostavite da se ohlade.
Listove kelja operite i potopite u lonac s kipućom vodom te ih nakon 20 sekundi izvadite i stavite u zdjelu s hladnom vodom, da se zaustavi kuhanje i zadrži lijepa zelena boja kelja. Ocijedite listove i ostavite ih da se osuše, a zatim ih narežite na manje komade.
Avokado očistite i narežite.
Pripremite dvije zdjele i u svaku rasporedite jednaku količinu ohlađene skuhane heljde i kvinoje, zatim dodajte listove kelja, pečeni tofu, pečeno povrće iz pećnice i avokado.
U manju staklenku stavite sve sastojke za preljev, poklopite i promućkajte pa rasporedite preljev u obje zdjele. Na kraju, u svaku zdjelu dodajte po žličicu ketchupa i poslužite.