Traditional Swiss zurcher geschnetzeltes with rosti offered as close-up in a wrought-iron pan
Copyright (c) 2022 hlphoto/Shutterstock. No use without permission.

Teletina sa šampinjonima i rösti

sastojci

  • 800 g teletine
  • 20 ml maslinova ulja
  • 15 g maslaca
  • 80 g ljutike
  • 350 g šampinjona
  • 150 ml bijelog vina
  • 150 ml vrhnja za kuhanje
  • 1 žličica naribane limunove korice
  • 1 žličica soli
  • 0.25 žličice mljevenog papra
  • 1 žlica nasjeckanog peršina

Za rösti:

  • 1 kg krumpira
  • 50 g maslaca
  • 1 žličica soli
  • 0.25 žličice mljevenog papra

Način pripreme

01

Ljutiku nasitno nasjeckajte, narežite šampinjone na ploške, a teletinu na trakice.

02

U tavi zagrijte maslinovo ulje i maslac, dodajte trakice teletine i pržite ih na jakoj vatri 5 - 7 minuta, dok ne dobiju lijepu boju sa svih strana. Prženo meso stavite na tanjur i prekrijte folijom, a na preostaloj masnoći u tavi pržite ljutiku 5 minuta. Potom dodajte narezane šampinjone pa sve sotirajte još 2 minute.

03

Dolijte vino i dobro promiješajte da se s dna tave sve odlijepi te kuhajte 2 minute, dok alkohol ne ispari. Zatim dodajte vrhnje za kuhanje s naribanom limunovom koricom i nastavite kuhati. Nakon 5 minuta u tavu vratite trakice teletine, posolite, popaprite i kuhajte sve zajedno još 5 - 10 minuta. Maknite s vatre i pospite nasjeckanim peršinovim listom.

04

Pripremite rösti. Krumpire ogulite i naribajte. U tavi zagrijte maslac. U vrući maslac dodajte naribani krumpir i rasporedite ga tako da bude u tankom sloju. Pržite krumpir 8 - 10 minuta, uz miješanje. Zatim prestanite miješati i ostavite ga da se zapeče. Kada krumpir na rubovima dobije lijepu boju, pažljivo ga preokrenite uz pomoć dvije kuhinjske lopatice, posolite i popaprite te ostavite da se još kratko zapeče i s druge strane. Poslužite uz teletinu sa šampinjonima u umaku.

podijeli