Rižoto s kremom od muškatne tikve i rikulom
sastojci
- 1 muškatna tikva
- (mala do srednja)
- ljubičasti luk
- riža za rižoto
- bijelo vino
- pileći temeljac
- 200 g rikule (čvršće i
- pikantnije sorte)
- parmezan
- maslac i maslinovo ulje
- muškatni oraščić
Način pripreme
Muškatnu tikvu prerežite napola, izvadite joj sjemenke, lagano je nauljite, posolite i popaprite. Pecite je u pećnici zagrijanoj na 180 stupnjeva 30 minuta, odnosno dok ne omekša tako da vilica lako prolazi kroz meso, a kora se lagano odvaja. Pečenu tikvu štapnim mikserom miksajte dok ne postane kremasta te začinite muškatnim oraščićem.
Zagrijte maslac s malo maslinova ulja i dodajte nasitno nasjeckani luk. Kad omekša, dodajte rižu i miješajte nekoliko minuta da se obloži lukom i lagano tostira. Ulijte 2 dl bijelog vina pa kad ga riža upije, a alkohol ispari, počnite dolijevati temeljac uz neprestano miješanje. Kad je riža gotovo kuhana (2/3), dodajte kremu od muškatne tikve i nastavite postupno dodavati temeljac. Na kraju, kad je riža al dente, dodajte rikulu, komadić maslaca i šaku naribanog parmezana. Ostavite da odstoji nekoliko minuta.
Pospite strugotinama parmezana i bučinim golicama tostiranima na laganoj vatri te poslužite.