Rižoto s kremom od muškatne tikve i rikulom

sastojci

  • 1 muškatna tikva
  • (mala do srednja)
  • ljubičasti luk
  • riža za rižoto
  • bijelo vino
  • pileći temeljac
  • 200 g rikule (čvršće i
  • pikantnije sorte)
  • parmezan
  • maslac i maslinovo ulje
  • muškatni oraščić

Način pripreme

01

Muškatnu tikvu prerežite napola, izvadite joj sjemenke, lagano je nauljite, posolite i popaprite. Pecite je u pećnici zagrijanoj na 180 stupnjeva 30 minuta, odnosno dok ne omekša tako da vilica lako prolazi kroz meso, a kora se lagano odvaja. Pečenu tikvu štapnim mikserom miksajte dok ne postane kremasta te začinite muškatnim oraščićem. 

02

Zagrijte maslac s malo maslinova ulja i dodajte nasitno nasjeckani luk. Kad omekša, dodajte rižu i miješajte nekoliko minuta da se obloži lukom i lagano tostira. Ulijte 2 dl bijelog vina pa kad ga riža upije, a alkohol ispari, počnite dolijevati temeljac uz neprestano miješanje. Kad je riža gotovo kuhana (2/3), dodajte kremu od muškatne tikve i nastavite postupno dodavati temeljac. Na kraju, kad je riža al dente, dodajte rikulu, komadić maslaca i šaku naribanog parmezana. Ostavite da odstoji nekoliko minuta.

03

Pospite strugotinama parmezana i bučinim golicama tostiranima na laganoj vatri te poslužite.

podijeli