sastojci
Tijesto:
- 450 g brašna
- 150 g maslaca
- 150 ml kiselog vrhnja
- 150 g šećera
- 1 vanilin šećer
- 1 jaje
- 0.5 praška za pecivo
- prstohvat soli
Nadjev:
- 400 g šećera
- 400 ml mlijeka
- 400 ml slatkog vrhnja
Način pripreme
Pomiješajte brašno s praškom za pecivo, dodajte maslac i kiselo vrhnje, oba šećera, jaje i prstohvat soli. Zamijesite tijesto, napravite valjak i podijelite na dva dijela.
Svaki dio premijesite i razvaljajte u četvrtastu koru. Kore kratko pecite na masnom papiru na poleđini lima za pečenje na 190 °C.
Šećer stavite u široku posudu na jaku vatru, ne miješajte, samo tresite posudu lijevo-desno. Otopljeni šećer zalijte mlijekom, pustite da prokuha i karamel se otopi. Ohladite na sobnu temperaturu pa umiješajte tučeno slatko vrhnje.
Donju koru premažite s više od pola kreme, poklopite i premažite preostalom kremom. Ohladite, narežite na kocke i poslužite.
Za pripremu karamela koristite bijeli šećer jer se bolje otapa.