sastojci
Sastojci za biskvit
- 3 jaja
- 180 g šećera
- 1 vanilin šećer
- 180 g brašna
- 60 ml ulja
- 80 ml mlijeka
Sastojci za kremu
- 500 g mascarpone sira
- 100 g šećera u prahu
- 50 ml vrhnja za kuhanje
- 300 ml vrhnja za šlag
- 3 lista želatine
- 150 g pekmeza od šumskoga voća
- 350 g zamrznutog voća (maline, borovnice)
- 60 g šećera
- sok od jedne naranče
- 3 lista želatine
Način pripreme
Za biskvit mikserom umutite pjenasto jaja, šećer i vanilin šećer pa dodajte ulje i nastavite miksati. Potom naizmjence dodajte brašno i mlijeko. Podijelite tijesto na dva dijela pa ispecite dva tanka biskvita u namazanom kalupu za torte. Pecite 15 - 20 minuta na 190 °C, ovisno o boji koju želite da ima biskvit.
Za kremu namočite želatinu u ledenu vodu. Vrhnje za šlag tucite u čvrst šlag (pazite da se ne pretvori u maslac). Vrhnje za kuhanje zagrijte, a kada provri, maknite ga s vatre pa mu dodajte želatinu i stalno miješajte da se otopi i ohladi. Laganim pokretima razradite sir, dodajte mu želatinu i vrhnje za kuhanje, zatim šećer, a na kraju u ohlađeno lagano umiješajte tučeni šlag.
Pekmez od šumskog voća zagrijte. Stavite jedan biskvit u kalup i prelijte ga vrućim pekmezom pa poklopite drugim biskvitom. Po drugom biskvitu rasporedite kremu od sira i poravnajte površinu pa odložite u hladnjak na dva sata.
Za preljev od voća namočite želatinu u ledenu vodu. Iscijedite naranču. Šećer svijetlo karamelizirajte pa zalijte sokom od naranče i kuhajte da se karamel otopi. Potom dodajte 100 g voća, a kada prokuha, maknite s vatre pa dodajte želatinu. Miješajte minutu da se želatina rastopi, a zatim usitnite štapnim mikserom. Dodajte preostalo voće i ohladite. Prelijte preko kreme od sira, stavite u hladnjak na još dva sata.
Biskvit možete ispeći u posudi za pečenje, a potom izrezati donju koru u jednom komadu, a gornju koru možete skrojiti od preostalog biskvita.