Lima grah – kremast izvor proteina
Lima grah ili madagaskarski grah, kako je još poznat, jedan je od krupnijih pripadnika biljnog reda Leguminosae, a potječe iz Srednje i Južne Amerike. Nadaleko je cijenjen zbog svoje kremaste teksture, blagog okusa i brojnih nutritivnih dobrobiti. Lima grah, kao i mnoge druge mahunarke, odličan je bezmasni izvor biljnih vlakana i visokokvalitetnih proteina. Od slanih variva do salata, lima grah igra važnu ulogu u mnogim jelima raznih kuhinja diljem svijeta. Zašto, onda, ne bi našao put i do vaše kuhinje?!
Savršeno kremast
U Sjedinjenim Američkim Državama od lima graha radi se succotash, jelo nadahnuto gastronomijom američkih domorodaca u kojem se kombinira lima grah s kukuruzom i raznim drugim povrćem. Ova mješavina okusa i tekstura čini izdašan i vrlo ukusan obrok. U mediteranskoj regiji lima grah je ključni sastojak popularnog grčkog jela Gigantes Plaki u kojem se lima grah peče s rajčicama, lukom i začinskim biljem.
U juhama i varivima te kao prilog
U indijskoj kuhinji lima grah često se koristi u pripremi curryja, a dodaje se i varivima od povrća, što poboljšava okus i hranjivu vrijednost tih jela. Slično tomu, u zemljama Južne Amerike, poput Perua i Kolumbije, lima grah se koristi u pripravi juha, variva i salata, što dokazuje njegovu izvrsnu prilagodljivost raznim kulinarskim tehnikama i načinima priprave.
* Sve informacije u članku su informativnog karaktera.