Što su vlakna i zašto su važna

Obvezni sastojak balansirane prehrane su dijetalna vlakna. Vlakna su biljni dijelovi koje naš organizam nije u stanju probaviti i apsorbirati. Za razliku od bjelančevina, ugljikohidrata i masti, vlakna samo prolaze kroz probavni sustav i doprinose njegovom normalnom funkcioniranju. Vlakna se dijele na topiva i netopiva. Izvor netopivih dijetalnih vlakana su cjelovite žitarice i proizvodi od integralnog brašna, orašasti plodovi i većina povrća. Topivim vlaknima obiluju zob, grašak i grah, mrkva, ječam, jabuke i agrumi.

Preporučena doza i izvori vlakana

Preporučena dnevna količina dijetalnih vlakana je 25 grama. Naravno, takav unos vlakana je ukupan zbroj koji je potreban za normalno funkcioniranje organizma i dobivamo ga konzumacijom različitih namirnica. Osim samog voća i povrća te drugih prirodnih plodova, vlaknima najviše obiluje njihova kora i zbog toga je vrlo korisna pa ju nemojte guliti. Namirnice koje se mogu jesti bez guljenja bogatije su biljnim vlaknima nego kad ih ogulite. Na primjer, jabuke, kruške ili breskve bolje je jesti s tankom kožicom nego oguljene. Od takvog voća ili povrća nećete dobiti višak kalorija, a korist ćete itekako osjetiti.

Vlakna u zimskim namirnicama

U zimskim mjesecima posebnu pažnju obratite na kupusnjače. Brokula, cvjetača, kelj pupčar, crveni kupus i kelj obiluju vlaknima u većoj mjeri nego drugo sezonsko povrće. Osim izvora potrebnih vlakana, njihovom konzumacijom dobivate i druge korisne nutrijente poput vitamina i minerala. Kako biste što više očuvali vlakna ovog povrća, dajte prednost kraćoj termičkoj obradi ili pripremi na pari.

Vlakna u zimskim namirnicama

Vrijedan dodatak prehrani u nadopunjavanju potrebne količine vlakana su i sjemenke lana. One su idealan izvor vlakana i zdravih masnoća. Možete ih cijele ili mljevene dodavati u salate, kaše, kruh i peciva, juhe ili umake. Osim toga, njihov orašasti okus dobro će se uklopiti u različita jela. A posebno su ukusna kad njima zamijenite polovicu krušnih mrvica i tako panirate komade mesa te im dodate važna prehrambena vlakna.


*Sve informacije u članku su isključivo informativnog karaktera.