Visokovrijedna žitarica - zašto jesti proso

Proso je jedna od najstarijih i najzdravijih žitarica koju je čovjek ikad uzgajao i koristio za prehranu ljudi, ptica, peradi i stoke. U Europu je stiglo iz Afrike i Azije. Stari Kinezi ubrajali su proso u svoje svete biljke jer je vrlo hranjivo i korisno za ljudski organizam. Ovo je bezglutenska žitarica poput kukuruza i riže, a bogata je vitaminima B skupine, vlaknima, mineralima, a posebno fosforom i magnezijem te salicilnom kiselinom.

Lako probavljivo

Proso spada u skupinu lužnatih namirnica pa je lako probavljivo i ne stvara osjećaj težine u želucu. Njegova lužnata svojstva smanjuju kiselost organizma i čuvaju ga od brojnih bolesti. Zbog velike količine biljnih vlakna i malog postotka šećera, ima nizak glikemijski indeks, uravnotežuje probavu i jača imunitet. Sadrži magnezij i fosfor koji utječe na obnovu stanica organizma.

Slatka kaša voli proso

Proso je namirnica s kojom ćete lako pripremiti i slana i slatka jela. Kaše, salate s dodatkom ove žitarice, juhe i proja mogu biti itekako ukusni. Slatka kaša od prosa s medom i suhim voćem dobar je odabir za doručak, a možete pripremiti i puding od prosa. Prije termičke obrade treba ga obavezno oprati. Najbolje ga je staviti u kipuću vodu i kuhati 10-ak minuta te nakon toga ostaviti skuhana zrna u vodi da nabubre i omekšaju do kraja.

Isprobajte različite stilove kuhanja

Kraće vrijeme kuhanja i manja količina vode prosu će dati al dente okus. Ako ga, pak, dulje kuhate u većoj količini vode, dobit ćete mekanu, raskuhanu kašu. Proso će biti hrskavo ako ga prije kuhanja u suhoj tavi tostirate na srednje jakoj vatri. Ova žitarica može stajati i do nekoliko mjeseci na suhome i hladnome mjestu, ali što dalje od izvora vlage.

 

* Sve informacije u ovom članku su informativnog karaktera.