Pirov, heljdin, ječmeni... teško se zaustaviti samo na jednom grizu
Za griz možemo reći da je skupni naziv za grubo mljevene žitarice, od čega je svakako najpoznatiji pšenični. Dobiva se istim postupkom mljevenja kao i brašno, samo je krupnije mljeven pa je po tome dobio i drugi naziv - krupica. Danas se na policama trgovina, osim pšeničnog, može pronaći puno drugih vrsta, kao što su griz od kukuruza, riže, heljde, pira…
Zaslužena popularnost
Griz nas prati od prvih obroka dok smo bili djeca, kada su majke pripremale pšenični griz na mlijeku ili vodi. Danas je vrlo popularan pirov griz za prve dječje obroke koji je, iako sadrži gluten, lakše probavljiv od pšeničnog. Lakše se probavlja i rižin griz koji vole sportaši jer ne opterećuje želudac, a vrijedan je izvor energije. Ječmeni griz fantastičan je za osobe koje su iz svoje prehrane izbacile gluten, baš kao i onaj od heljde. Gotovo svaka žitarica pogodna je za dobivanje griza pa tako postoje i griz od prosa, zobi, pa i od amaranta.
Za svaku kuhinju
Riječ je o namirnici koja ima nepregledne mogućnosti korištenja u kuhinji jer se može pripremati u slatkim i slanim varijantama te jesti za doručak, ručak i večeru. Čest je sastojak biskvita i raznih krema za kolače, a koristi se i za pripremu noklica za juhu, kao i savijača. Dodajte griz po izboru u brašno za ukusniji kruh, ali i na pečeni krumpir za onaj savršen stupanj hrskavosti.
* Sve informacije u članku su informativnog karaktera.