Upoznajte Kus-Kus

Kus-kus je namirnica čija je prisutnost obilježena tradicijama različitih sjevernoafričkih kuhinja. Bogato začinjena jela Maroka, Alžira, Tunisa, Libije i Egipta temelje se na kus-kusu koji jedni smatraju žitaricom, a drugi tjesteninom. Izradom kus-kusa u Africi su se izvorno bavile žene. Njegova priprema je dugotrajan proces koji zahtijeva određene vještine i ustrajnost. Sitne kuglice kus-kusa već duže se vrijeme prave od pšenične krupice koja je poškropljena vodom i ručno svaljana u kuglice. 

Tradicija

U početku se radio od prosa, ali u nekom trenutku pšenica je postala bolja baza za izradu ovih zrnaca. Za takav posao okupljalo se veće društvo žena kako bi odmah pripremile veće zalihe kus-kusa za nekoliko mjeseci unaprijed. Napravljene kuglice stavljale su se u sito kroz čije rupice nisu smjele proći. Ako su bile presitne i prolazile kroz rupice sita, ponovno su se valjale dok se ne potroši cijela smjesa. Dobiveni kus-kus sušio se na suncu. Izvorni se dugo pripremao na pari iznad mesa i povrća.

Moderna proizvodnja

Danas se samo u nekim afričkim zemljama zadržala ručna proizvodnja, većinom se kus-kus proizvodi strojno i dolazi u dvije varijante. Prva je izvorni kus-kus koji se prethodno treba namakati i zatim dugo kuhati na pari. Druga varijanta je instant kus-kus koji je već prethodno obrađen i dovoljno ga je samo preliti vrućom vodom. Ova je namirnica zbog svog neutralnog okusa idealan dodatak brojnim mesnim i povrtnim jelima. Može se koristiti i kao zamjena za rižu te kao temeljni dio različitih salata, juha, priloga, a ponekad i deserta.

Kuhanje kus-kusa

Kus-kus kuhanjem povećava svoj volumen i do tri puta. Stoga za kuhanje uzmite kao mjeru jednu šalicu, jer kad upije vodu i nabubri dobit ćete količinu za tri šalice. Instant kus-kus također možete kuhati na pari iznad mesa i povrća kako bi upio sve mirise. Kuglice gotovog kus-kusa nikako ne smiju biti slijepljene, a po
okusu gumenaste. Dobar kus-kus se ne lijepi u grudice i skuhan se može čuvati u hladnjaku nekoliko dana bez da izgubi na kvaliteti.

 

* Sve informacije u ovom članku su informativnog karaktera.