plod tamarinda na drvecu

Tamarind – egzotika koju trebate kušati

Tamarind je plod, odnosno sjemenka u mahuni istoimenog tropskog drveta koje raste u Africi, Indiji i tropskim predjelima. No, tamarind je svoj put pronašao prema svim smjerovima svijeta, a to duguje svom jedinstvenom slatko-kiselom okusu koji se sjajno sljubljuje i sa slatkim i sa slanim jelima. 

plod tamarinda na tanjuru

Indijska datulja

Sjemenke tamarinda skrivene su u mahuni koja je ispunjena sočnom mesnatom pulpom. Na policama trgovina najčešće ga možete naći očišćenog, bez mahune, prerađenog u homogenu masu ili prokuhanog. No, najbolji je sirovi tamarind koji je još u mahuni, a on je ujedno i najsvježiji. Njegov se okus uspoređuje s kiselim limunom ili limetom te uravnoteženim slatkim karamelnim notama ili kao zanimljiva kombinacija limuna, marelice i datulja. Neke su vrste tamarinda slađe od drugih, a sve postaju slađe kako dozrijevaju. Inače, tamarind se još naziva i indijskom datuljom.  

Sjajan za marinade

Tamarind je izvrstan dodatak indijskim i tajlandskim jelima poput curryja i chutneyja. Njegova kiselost čini ga savršenom bazom za marinadu za meso, ali je dobar i u slatkim jelima i pićima. No, ako niste dovoljno hrabri za eksperimentiranje, tamarind možete koristiti u pripravi popularnog Worcestershire umaka koji će biti sjajna baza za vaše iduće kulinarske eksperimente na roštilju. Ako se odvažite, probajte ga idućeg puta kao solo igrača.

 

* Sve informacije u članku su informativnog karaktera.

marinada za meso s tamarindom