rizoto

Znate li koja se vrsta riže koristi za koje jelo?

Rižu ugrubo možemo podijeliti na tri vrste – kratkog, srednjeg i dugog zrna. Duljina i oblik zrna riže variraju, a njegova veličina utječe na okus i teksturu. Upravo zato svaka od ovih vrsta riže ima drugačiju primjenu u kuhinji. 

vrste rize u grabilici

Za rižoto i sushi

Želite li skuhati ukusan rižoto, nabavite rižu kratkog ili srednjeg zrna poput riže arborio, carnaroli i vialone nano. Ove talijanske vrste riže sadrže mnogo škroba, pa zato omogućuju pripremu kremastog rižota, ali i deserta, kao što je riža na mlijeku. Od riže kratkog zrna priprema se i sushi. No nemojte ovaj japanski specijalitet spravljati s rižom arborio jer vam neće uspjeti. Za japanski sushi treba vam japanska riža kratkog zrna, kao što su japonica i shari, koje se u trgovinama obično prodaju pod nazivom riža za sushi. 

Za curry i stir fry

Raspoloženi ste za curry? Poslužite ga s kuhanom rižom dugog zrna poput riže basmati. Basmati potječe s prostora Indije i Pakistana pa ne čudi što se sjajno uklapa upravo u tradicionalna jela ovih kuhinja. U pripremi jela jugozapadne azijske kuhinje, a posebno tajlandske, upotrijebite jasmin rižu koja ima dugo zrno, pikantan orašast okus i blagu aromu. Jasmin riža bit će sjajan dodatak brojnih azijskih jela, a posebno raznih stir fry jela. Zapamtite, stir fry jelo bit će bolje ako upotrijebite rižu koju ste skuhali dan prije i pohranili u hladnjak. 

bijela riza sa povrcem
crna riza na tanjuru

Smeđa i crna riža

Ako ste u potrazi za rižom koja sadrži više hranjivih tvari, birajte smeđu ili integralnu rižu. Bogata je vitaminima, mineralima i prehrambenim vlaknima, ali se termički obrađuje dvostruko dulje nego bijela riža. Možete je poslužiti kao prilog uz pečeno meso, kremaste umake i pirjano povrće. Mnoštvo nutrijenata skriva i crna riža koja sadrži mnogo antioksidanata, kuha se oko sat vremena, a najčešće dodaje u makrobiotičke salate. Od nje možete pripremiti i bazu za burger biljnog porijekla ili je zamotati u tortilji s grahom, salsom i povrćem u slasni burito. 

 

*Sve informacije u članku su informativnog karaktera.