Kako pripremiti rižoto

Riža je namirnica koja je u samom vrhu zastupljenosti u ljudskoj prehrani. Tome zasigurno pridonosi njena svakodnevna upotreba u najmnogoljudnijim zemljama - Kini i Indiji. Ništa manje nije zastupljena niti u mediteranskim zemljama Europe. Osobito je vole talijani koji su ponosni na svoj rižoto i španjolci na svoju paelju. Bezbroj je načina pripreme riže a najpopularniji je zasigurno – rižoto. Danas postoji na tisuće vrsta riže a za rižoto se najčešće koristi riža kratkog zrna koju znamo pod imenom Arborio ili Carnaroli. Naravno da ima još mnogo vrsta riža za rižota, ali ova je najčešće na policama naših supermarketa. Za pripremu rižota potrebne su nam slijedeće stvari: tava ili posuda debljeg dna, cca 1 lit. Povrtnog, pilećeg ili ribljeg temeljca (ovisno o vrsti rižota), riža kratkog zrna (Arborio ili Carnaroli) i ekstra djevičansko maslinovo ulje, malo maslaca i svježe naribani parmezan. Sve ostalo su dodaci rižotu pa ih ovdje nećemo spominjati jer je naša tema osnovna priprema riže za rižota. Priprema rižota korak po korak (za 4 osobe):


U tavi s debljim dnom zagrijte dvije žlice maslinova ulja. Dodajte 250g riže i pržite nekoliko minuta uz stalno miješanje kako bi se sva zrna ravnomjerno nauljila.
Kad se riža zacaklila, dodajte zaimaču vrućeg temeljca pa pustite da zrna upiju tekućinu. Nakon toga dodajte još jednu zaimaču temeljca pa ponavljajte postupak dok ne potrošite sav temeljac a riža ne bude skuhana (cca 30 minuta).
Sklonite tavu s vatre i u rižu umješajte 20g maslaca i šaku ribanog parmezana uz snažno mješanje drvenom kuhačom. Cijelo umjeće izrade rižota leži u tom snažnom mješanju na kraju kako bi riža oslobodila ostatak škroba a vi dobili vrhunsko jelo. Ostavite nakon toga rižoto da se odmori par minuta pa ga poslužite toplog. Ovo je osnova izrade rižota a vi naravno u njega možete dodavati na kraju kuhanja ili pri kuhanju razne namirnice kao što su crveni luk, češnjak, vino te razne vrste povrća, ribe ili mesa. Dobar tek.

 

Jela od riže