sirovi borlotti grah u zdjelici

Mediteranski predstavnik graha - borlotti

Šareni grah sorte borlotti često se naziva i grah brusnica zbog specifičnih ljubičastih šara nepravilno raspoređenih po bijeloj kori. Takav šareni grah često se uzima kao najljepši iz svoje vrste, no uz njega dolaze i borlotti smeđi grah koji je sličniji pinto grahu, a ujedno i njegov srodnik. Riječ je o relativno čestoj sorti graha koja je zbog krupnog oblika i rasprostranjenosti postala pravi predstavnik mediteranske kuhinje. Borlotti kuhanjem postaje hrskav izvana, a kremast iznutra, a njegova je najveća posebnost što ima slađu, orašastu aromu i okus. 

jelo s borlotti grahom

Krupan i sladak!

Rodno mjesto ove sorte graha je Kolumbija, ali je najveću popularnost stekao u Italiji, pa je tamo vrlo popularan sastojak raznih variva, gulaša i juha te je pravi predstavnik nacionalnih kuhinja uz Sredozemno more. Tako se jela s borlotti grahom često kuhaju u Italiji, Portugalu i Grčkoj. Naročito je popularan u salatama zbog svog nešto većeg zrna pa ćemo ga u toj ulozi najčešće naći u raznim kombinacijama s paprikama, rajčicom i krumpirom. U Italiji se borlotti grah najčešće kuha u umaku od rajčice s bosiljkom ili dodatkom pesta od bosiljka

Taj slatki, slatki grah...

Kao i svaki grah, i borlotti prije kuhanja treba namakati preko noći kako bi tvrda opna sjemenke omekšala. Dobro je što ga je vrlo teško prekuhati jer će zrno uvijek ostati u komadu, i kad se kuha i kad se peče. Zbog blagog i slatkog okusa borlotti grah jednako je ukusan i topao i hladan, a sjajno se spaja s brojnim začinima. 

 

* Sve informacije u članku su informativnog karaktera.

sirovi borlotti grah u zdjelici i mahunarki