zeleni pesto u staklenci

Pesto s drugačijom bazom

Među obožavanim recepturama iz Italije nalazi se i čuveni pesto bogate arome i fleksibilne naravi kad je u pitanju priprema. Iako se tradicionalna varijanta bazira na bosiljku, špinat, brokula, patlidžan ili cikla mogu ga dostojno zamijeniti. Narančin ili limunov sok uvijek su dobrodošli dodaci. Uz njih se obavezno koriste pinjoli, koji se po želji mogu zamijeniti indijskim oraščićima, lješnjacima, bademima ili pistacijama. Neizostavni sastojak je i naribani sir poput parmezana ili Grana Padana, a gotova mješavina prigodna je za uporabu u obliku namaza, začina ili umaka.

zdrava pizza s povrcem

Novi okusi u borbi protiv monotonije

Pesto zapravo u nazivu otkriva način pripreme umaka i odnosi se na moment gnječenja sastojaka i povezivanja u kompaktnu mješavinu. Mužar ili blender dobro dođe u postupku usitnjavanja raznih sastojaka, a odabir namirnica zapravo ovisi o preferencijama onih koji će jelo konzumirati. Kelj je super kandidat za ovaj recept, a slobodno se možete odlučiti i na mrkvu. Umak se može dodati na njoke, lazanje, pizze ili sendviče, u jela s tjesteninom, a i izvrsno paše uz meso s roštilja.

Ne kuha se i brzo je gotov

Pesto je najbolje čuvati u staklenoj zatvorenoj posudi u hladnjaku. Bogati okus, kratka priprema koja omogućava pripremu ukusnog ručka u samo 20 minuta i činjenica da se može dodati u cijelu lepezu jela čine pesto vrlo popularnim dodatkom i začinom. Ako vam ponestane ideja za ljetni obrok, a ne želite za štednjakom provesti puno vremena, pripremite salatu od piletine i pesta, ispecite povrće po želji u pećnici i oplemenite im okuse gotovim umakom ili uživajte u kombinaciji lososa i sočnog aromatičnog dodatka.

 

*Sve informacije u članku su informativnog karaktera.

peceni karfiol s uljem