Copyright (c) 2021 Ange P/Shutterstock. No use without permission. Copyright (c) 2021 Ange P/Shutterstock. No use without permission.

Kako iskoristititi pirovo brašno?

Pir, žitarica poznata i kao prapšenica, svakim danom dobiva na sve većoj popularnosti. Prvenstveno zbog vrijednih nutritivnih sastavnica kojih u sebi ima više negoli klasična bijela pšenica. Pa je tako pir izvor minerala među kojima se ističu mangan, fosfor i magnezij. A kako se radi o cjelovitoj žitarici, iz nje
dobivamo i za probavu važna prehrambena vlakna. Stoga ne čudi njezina rastuća popularnost u kuhinjama diljem zemlje i svijeta. Iako postoje brojni već gotovi proizvodi od pira, fokus stavljamo na njegovo brašno i delicije koje od njega
možete pripremiti
, a koje potražite pod SPAR-ovom robnom markom Vital

Copyright (c) 2021 Laradavydova/Shutterstock. No use without permission. Copyright (c) 2021 Laradavydova/Shutterstock. No use without permission.

Slani okusi i pekarski proizvodi

Pirovo brašno izvrsna je zamjena za ono pšenično jer vam neće biti potrebna preinaka količina u standardnim receptima. Osim toga, sva jela i pekarski proizvodi koji sadrže bijelo brašno mogu se pripremiti s onim od pira. Domaći kruh, razna peciva, pa čak i lepinje te tjestenina bit će jednako ukusni, ali nutritivno bogatiji, s pirovim brašnom. Stoga idući put kad budete pripremali kruh po svom omiljenom receptu, zamijenite vrstu brašna i uživajte u sasvim novom doživljaju. Brašno od pira bit će odlično i u pogačicama od sira, tijestu za pizzu ili quiche te kao zgušnjivač umaka. Međutim, pripazite prilikom miješenja jer će vam, zbog njegove veće topivosti u vodi, možda trebati manja količina tekućine. Zato će najbolje biti postupno ulijevati tekućinu dok ne dođete do željene tvrdoće tijesta. A zbog manjeg udjela glutena, pekarski proizvodi s pirovim brašnom ne trpe dugo miješenje. 

Slatka jela s pirovim brašnom

Isto kao i u slanim jelima, pirovo brašno koristiti možete i za pripremu deserta. Klasične ili američke palačinke poprimit će sasvim novu dimenziju okusa s pirovim brašnom. Isto tako će biti i sa svima dragim mađaricama te biskvitima za gotovo svaku tortu ili kolač. S pirovim brašnom pripremaju se i različiti keksi, bilo oni s čokoladom, pekmezima ili pak orašastim plodovima i sušenim voćem. Izbora za slatko s ovim brašnom zaista ne manjka. Ali ako niste spremni klasično brašno zamijeniti pirovim, koristiti možete omjer 50:50 i tako obitelji ponuditi nutritivno bogatije slastice. Ako se pak po prvi put odvažite na promjenu, imajte na umu da se prilikom dizanja tijesto neće ponašati isto pa bi vam za potpuni uspjeh recepta, uz prašak za pecivo, mogla zatrebati i žličica sode bikarbone

 

* Sve informacije u ovom članku su informativnog karaktera.