estragon su eni

Estragon – začin francuske kuhinje

Estragon ima intenzivan miris i okus koji podsjeća na kombinaciju vanilije i anisa. Koristi se kao začin, koji je jedan od fines herbes, četiri najvažnija začina u Francuskoj kuhinji. Upravo je francuski estragon najkorištenija varijanta tog začina, a na policama trgovina znaju se još pronaći i ruski koji je blažeg okusa te meksički estragon čijim okusom dominira aroma anisa. 

estragon umak i odrezak

Birajte svježi estragon

Svježi i sušeni estragon koriste se u raznim jelima. Svježi estragon najbolje je koristiti pred sam kraj kuhanja jer dužim kuhanjem postaje gorči. Sušeni estragon dodaje se na početku kuhanja, ali jelu neće podariti isti okus kao svježi jer sušenjem gubi svoja mirisna i aromatična svojstva. Svježi listovi estragona mogu se stavljati cijeli u, primjerice, varivo ili pileću juhu, ali i nasjeckani kada to recept zahtijeva. Estragon i kiseliji okusi poput octa i limuna naročito si dobro odgovaraju. Osim toga, estragon u salatama može poslužiti kao zamjena za sol, pojačavajući arome i okuse povrća koje se koristi. 

Protuteža octu

Svježi estragon odlično paše u salatnim dresinzima i umacima, baš kao i uz grilanu ili pečenu piletinu. Gorki okus predstavlja savršenu protutežu kiselosti octa pa tako estragon i ocat čine savršenu kombinaciju za umake na bazi octa. Upravo zato je estragon broj jedan začin kada je riječ o umacima. Francuska kuhinja zaista obožava estragon pa je tako glavni sastojak umaka béarnaise u kojem je estragon s maslacem i octom savršena nadopuna pečenom lososu ili pak goveđem odresku


* Sve informacije u članku su informativnog karaktera.

umak sa estragonom i povrcem