Pileća juha kao mamina i bakina – blagodat okusa

Još otkako nas je mama kao male krijepila zdjelicom punom okusa i mirisa, pileća juha zauzela je važno mjesto na našem jelovniku. Ali i u našim sjećanjima. Jer pri samoj pomisli na ovo bezvremensko jelo bude nam se uspomene na omiljenu maminu ili bakinu juhu. No nije ona samo dobra čuvarica uspomena, juha ima i čitav niz dobrobiti, a osobito prija kad smo prehlađeni. Tajna je vjerojatno u kombinaciji sastojaka i njihovom djelovanju. Povrće bogato vitaminima i mineralima u spoju s pilećim mesom koje daje svoj dio nutrijenata rezultira pravim malim pomoćnikom dobrog zdravlja.

Juha za opuštajući osjećaj

Osim što nas krijepi i opskrbljuje vitaminima i mineralima, pileća juha ima i čitav niz drugih dobrobiti. Jedna od njih je sama njezina tekućina. Jer već znamo da se dovoljnim unosom tekućine iz tijela izbacuju brojne štetne tvari. Njezina će para koju udišemo tijekom jela djelovati opuštajuće, i to ne samo u obliku nostalgičnih uspomena. Para iz pileće juhe opustit će i naš organizam, posebice na nos i sinuse zatvorene prehladom. Osim toga, pileća juha zbog raznih začina sadrži i dosta soli pa će na grlo imati sličan učinak kao i slana otopina. A kad smo prehlađeni, pileća juha djeluje i kao izvrstan grijač organizma koji nas uz to opskrbljuje i prijeko potrebnim nutrijentima. Naravno, prava pileća juha obiluje finim mesom koje nam pak osigurava važne proteine koji su jedan od najvažnijih nutrijenata za jačanje organizma.

Novi okusi poznatog jela

Iako naučeni na klasičnu pileću juhu mamine i bakine kuhinje, ovo poznato jelo dolazi i u brojnim drugim verzijama. Kineska juha od piletine savršen je spoj egzotičnih aroma, mesa i pikantnosti koji će vas u trenu ugrijati i okrijepiti. A njezina kiselo-slatka kombinacija kao stvorena je za hladne zimske dane. Odlična je i tajlandska varijanta pileće juhe. Za njezinu posebnu aromu zaslužno je kokosovo mlijeko, koje možete i izostaviti ako ne želite kremastu verziju. Okus će, naravno, i dalje ostati fantastičan.

A ljubitelji zelenih okusa neće ostati ravnodušni na juhu od špinata s pilećim okruglicama. Ova pomalo neobična varijanta pileće juhe, svakako će oduševiti na prvi zalogaj. U zimskim danima posebno prijaju kremaste juhe bogatih tekstura i okusa. Pa zašto ne biste idući puta umjesto klasične pripremili sirnu juhu s piletinom i povrćem koja je idealan spoj kremoznosti i poznatog okusa pileće juhe.

 

* Sve informacije su informativnog karaktera.