Teran: istarski brend u svijetu vina

Autohtono istarska sorta crnog grožđa daje vrhunski teran. Mnogi su ga upoznali kroz istarsku supu, zagrijano vino sa šećerom, paprom i uljem u koje se umače kruh prepečen na roštilju. Vino ima prepoznatljivu crvenu boju rubina s ljubičastim odsjajima i izraženu aromu koja podsjeća na maline.

Teran u eno-gastro kombinacijama

Vina od terana odlično pristaju zimskoj hrani. Kobasicama, ombolu i sličnim mesnim specijalitetima koji se u unutrašnjem dijelu poluotoka služe uz kiseli kupus. Naravno, tu su i istarski pršut i sirevi te jela od tjestenine i umaka od rajčice. Dobra su i uz žgvacet, taj divni istarski oblik gulaša, od zeca ili nekog drugog tamnijeg mesa. Na vidjelo su počeli izlaziti i neki drukčiji crni terani. Odležani, smireni, mekanog okusa i prekrasnog voćnog mirisa u kojem dominira jagodičasto voće i crveno bobičasto poput maline. Vinari kao da su ih skrivali, a takva vina odlično se slažu i sa sočnim odrescima od odležane govedine ili najfinijim komadima jelenjeg mesa. Teran se poslužuje na temperaturi od oko 18 °C.

Sve popularniji teranino!

U novije vrijeme sve je popularniji liker od terana, teranino. Posebno je omiljen aperitiv kod pripadnica ljepšeg spola, a odlikuje ga bogat okus i miris borovnice, trešnje, višnje te crnog vina terana. Zbog svježine jedinstvene za crna vina, mnogi od terana rade i fine rosée te pjenušce koji također traže visoku kiselost. I jedni i drugi su odlična aperitivna vina, a mogu popratiti i jednostavnije pripremljena mesna jela, poput carpaccia.

Recepti koji se sljubljuju s Teranom