Pjenušci – obavezni gosti na proslavama

Pjenušava prirodna vina, odnosno pjenušci specifični su po širokom rasponu korištenih sorti grožđa i posebnoj tehnologiji i metodi proizvodnje koja je zaslužna za pojavu slavnih mjehurića. Na svijetu doista nema svečanijeg i profinjenijeg napitka od njih.

Pjenušci mogu pružiti gotovo isti užitak kao šampanjac

Premda šampanjac za sobom nosi veći prestiž, činjenica je da je glavna razlika između šampanjaca i pjenušaca geografske naravi i ne znači nužno da samo zato što imate pjenušac pijete napitak manje kvalitete. Šampanjci potječu isključivo iz pokrajine Champagne. Naime, riječ je o zaštićenom imenu pjenušavog vina iz toga kraja koje se proizvodi iz određenih 6 sorti grožđa. Za ostala francuska pjenušava vina kaže se vin mousseux ili cremant. U Njemačkoj ih zovu sekt, u Italiji spumante, Španjolskoj espumoso, Engleskoj i SAD-u sparkling wine, u Sloveniji peneće vino ili penina.

Kako nastaju mjehurići u šampanjcima i pjenušcima?

Šampanjac je nastao slijedom sretnih i spontanih okolnosti. Prva sretna okolnost jest ta što su vinari voljeli eksperimentirati s različitim sortama grožđa. A druga okolnost je dovela do toga da su vina spravljena od više sorti grožđa morala biti pohranjena u hladnim uvjetima što je zaustavilo njihovu fermentaciju. Kad su te iste dobro zatvorene boce preseljenje u prostor toplije temperature fermentacija se nastavila samo što Co2 nije imao gdje otići. Stvorili su se mjehurići u vinu. Stvorio se šampanjac! Prema ponašanju mjehurića lako možete odrediti imate li u čaši šampanjac ili pjenušac. Mjehurići pjenušca su veliki, rijetki i brzo nestaju dok su kod šampanjca postojani. Jedan od testova jest da ubacite u piće bobicu grožđa. Ako je u trenu okruže sitni mjehurići kupili ste šampanjac. U čaši sa šampanjcem mjehurići u obliku tankih niti plivaju prema površini i to može trajati satima.

Pjenušci uvijek pašu

Pjenušci se mogu piti uvijek što govori i najpoznatiji citat o šampanjcima. „Pijem šampanjac kad sam sretna i kad sam tužna. Ponekad ga pijem kad sam sama, a obavezno ga pijem u društvu. Pijuckam ga kad nisam gladna, a pijem kad osjetim glad. Inače ga nikada ne pijem. Osim kad sam žedna“, Lily Bollinger, Francuskinja koja je slavnu obiteljsku šampanjsku kuću vodila od 1941. do 1971.

Recepti koji se sljubljuju s pjenušcima