Pjenušci

Pjenušci – obavezni gosti na proslavama

Pjenušava prirodna vina, odnosno pjenušci specifični su po širokom rasponu korištenih sorti grožđa i posebnoj tehnologiji i metodi proizvodnje koja je zaslužna za pojavu slavnih mjehurića. Na svijetu doista nema svečanijeg i profinjenijeg napitka od njih.

Pjenušci mogu pružiti gotovo isti užitak kao šampanjac

Premda šampanjac za sobom nosi veći prestiž, činjenica je da je glavna razlika između šampanjaca i pjenušaca geografske naravi i ne znači nužno da samo zato što imate pjenušac pijete napitak manje kvalitete. Šampanjci potječu isključivo iz pokrajine Champagne. Naime, riječ je o zaštićenom imenu pjenušavog vina iz toga kraja koje se proizvodi iz određenih 6 sorti grožđa. Za ostala francuska pjenušava vina kaže se vin mousseux ili cremant. U Njemačkoj ih zovu sekt, u Italiji spumante, Španjolskoj espumoso, Engleskoj i SAD-u sparkling wine, u Sloveniji peneće vino ili penina.

Kako nastaju mjehurići u šampanjcima i pjenušcima?

Šampanjac je nastao slijedom sretnih i spontanih okolnosti. Prva sretna okolnost jest ta što su vinari voljeli eksperimentirati s različitim sortama grožđa. A druga okolnost je dovela do toga da su vina spravljena od više sorti grožđa morala biti pohranjena u hladnim uvjetima što je zaustavilo njihovu fermentaciju. Kad su te iste dobro zatvorene boce preseljenje u prostor toplije temperature fermentacija se nastavila samo što Co2 nije imao gdje otići. Stvorili su se mjehurići u vinu. Stvorio se šampanjac! Prema ponašanju mjehurića lako možete odrediti imate li u čaši šampanjac ili pjenušac. Mjehurići pjenušca su veliki, rijetki i brzo nestaju dok su kod šampanjca postojani. Jedan od testova jest da ubacite u piće bobicu grožđa. Ako je u trenu okruže sitni mjehurići kupili ste šampanjac. U čaši sa šampanjcem mjehurići u obliku tankih niti plivaju prema površini i to može trajati satima.

Pjenušci uvijek pašu

Pjenušci se mogu piti uvijek što govori i najpoznatiji citat o šampanjcima. „Pijem šampanjac kad sam sretna i kad sam tužna. Ponekad ga pijem kad sam sama, a obavezno ga pijem u društvu. Pijuckam ga kad nisam gladna, a pijem kad osjetim glad. Inače ga nikada ne pijem. Osim kad sam žedna“, Lily Bollinger, Francuskinja koja je slavnu obiteljsku šampanjsku kuću vodila od 1941. do 1971.