Cabernet sauvignon mješavina svjetskog glasa

Izvorno francuska sorta cabernet sauvignon nastala je spontanim križanjem moćnog crnog cabernet franca i aromatičnog bijelog sauvignona. Proširila se gotovo svim vinskim regijama toplije i umjerene klime. Pa tako i kod nas daje odlična vina na području Dalmacije, Istre, Slavonije te Podunavlja. Iako ga u sjeverozapadnom kraju ima nešto manje, u Zagorju se od ove sorte prave poprilično uspješne ledene berbe.

Iako sorta cabernet sauvignon ne daje puno grožđa, rađa redovito, a njegove sitne plavkaste bobice krasi gusta kožica. Od njih se dobiva vino jake boje i izraženih tanina zbog kojih odlično stari i dobro podnosi odležavanje u hrastovim bačvama. Tako odležan cabernet sauvignon obogaćen je aromama hrastovine poput vanilije, začina, čokolade, pa čak i kruha prepečenca te kokosa.

Svjetska raznolikost

Za najbolje primjerke ovog crnog vina slove oni iz francuske vinske regije Bordeaux koji su u punoj snazi i desetljećima nakon berbe. Cabernet sauvignon ovog kraja karakteriziraju arome slatkog crnog voća i cedrovine. Pa iako će ovo vino i u drugim krajevima svijeta imati naglašenu crvenu boju i prepoznatljive arome crnog ribiza, neće imati u potpunosti isti buke. Tako će cabernet sauvignon iz Južne Amerike podsjećati na čokoladu. Onaj iz Australije podsjećat će pak na metvicu i eukaliptus. No unatoč kvaliteti ove sorte, često ga se miješa i s drugim sortama. Pa će mu tako u Bordeauxu redovito dodavati merlot i cabernet franc koje će mu dati sočnost. U Toskani će ga miješati s lokalnom sortom sangiovese.

Vino koje voli jako meso

Ovo bogato vino najbolje će pratiti jača jela od crvena mesa. Pa iako će pravilo naložiti da se uz predjela poslužuju lakša vina, ako ste gostima na pladnju servirali pršut slobodno ga uparite s cabernet sauvignonom. A kad su glavna jela u pitanju najbolje će se složiti s govedinom, divljači, janjetinom i pačjim prsima. Poslužiti ga možete i uz ljuta jela koja ste začinili čilijem. A u Dalmaciji ga poslužuju i uz ribu sa žara, iako će se vrhunski sommelieri složiti kako snažna crna vina ne treba miješati s delikatnim okusima bijele ribe.

Jela koja se sljubljuju s Cabernet Sauvignonom