Pačja prsa s narančom i medom
PT60M Min
sastojci
- 4 Kom pačja prsa
- 3 Kom naranče
- 2 žlice meda
- 1 dcl slatkog vrhnja
- 1 žlica naribane limunove korice
- 1 žlica džema od naranče
- 0.3 dcl likera od naranče
- 2 žlice Maslinovog ulja
- sol
- svježe mljeveni papar
Način pripreme
- Očistite i isfiletirajte dvije naranče, a iz treće iscjedite sok. Probajte čistiti naranče iznad posude kako biste sačuvali sok koji će se tom prilikom iscjediti. Dodajte ga u čašu sa već prije iscjeđenim sokom od naranče.
Pačja prsa dobro operite i posušite. Kožicu pačjih prsa zarežite nožem dijagonalno po dužini pazeći da ne zarežete meso. Zagrijte maslinovo ulje u dubljoj tavi pa stavite peći pačja prsa na stranu sa kožom. Pecite 10 minuta da koža postane zlatna i hrskava pa okrenite na drugu stranu i pecite jos 8-10 minuta. Meso mora ostati sočno i ne smije se prepeći. Pečena prsa zamotajte u alu foliju pa ih ostavite u pećnicu zagrijanu na 100°C da se griju dok pripremate umak.
- Iscjedite masnoću koju je patka pustila prilikom pečenja a talog ostavite. Dodajte žlicu maslinova ulja, narančin sok, med, pola filetirane naranče, limunovu koricu i zeleni papar. Pirjajte na srednjoj vatri da se umak malo reducira. Dodajte žlicu džema i liker od naranče. Pustite da zakuha, smanjite vatru pa dodajte slatko vrhnje i kuhajte još 5 minuta. Posolite i popaprite umak po želji.
- Izvadite pačja prsa iz pećnice pa ih narežite na ploške debljine 15 mm. To morate raditi neposredno prije posluživanja da vam se iz prsa ne iscjedi sok jer će vam prsa postati žilava.
- Ploške prsa složite na tanjur. Prelijte ih umakom od naranče i dodatno ukrasite komadima filetirane naranče s malo naribane narančine kore. Za prilog možete poslužiti njoke ili krokete. Uz to odlično ide i salata od potočarke ili mladog radiča. Za vino prepopručamo rashlađeni Traminac.