Špinat - zeleno povrće koje oduševljava

Iako je na našim tanjurima već stoljećima, ovo iznimno hranjivo povrće svoje porijeklo vuče s Bliskog istoka gdje raste kao samonikla biljka. Još u 16. stoljeću francuska kraljica Katarina de Medici svojim je kuharima zapovjedila da špinat poslužuju uz svaki obrok. Zahvaljujući beta-karotenu, kaliju, vlaknima, vitaminima A, C, B i luteinu, špinat s razlogom zovu supernamirnicom.

Nutrijenti i niska kalorijska vrijednost

Ovo popularno povrće riznica je prijeko potrebnih nutrijenata, a valja znati da sadrži i klorofil koji djeluje antioksidativno i protuupalno. Sadrži minerale poput željeza pa bi ga osobito trebale konzumirati osobe poput vegana i vegetarijanaca koje inače ne jedu hranu životinjskog porijekla. Špinat ima nisku kalorijsku vrijednost, pa ga rado jedu i oni koji paze na svoju liniju. 

Temeljito operite špinat

Špinat kuhajte što je kraće moguće jer je vrlo nježno povrće koje dužim kuhanjem gubi svoja svojstva i okuse – važno ga je jako dobro oprati jer raste u pjeskovitom tlu. Najbolje je namočiti ga u većoj posudi u hladnoj vodi – pijesak će potonuti na dno. Promijenite vodu, ispirite sve dok nije čist.

Razne mogućnosti pripreme

Najbolje je pripremiti ga odmah, ali onoliko koliko ćete pojesti jer špinat se ne podgrijava. Svježeg u plastičnoj vrećici možete čuvati nekoliko dana u hladnjaku. Što se tiče pripreme, mogućnosti je zaista mnogo. U novije vrijeme sve češće ga susrećemo u super ukusnim smoothiejima, ali i juhama. Ljubitelje tjestenine oduševit će njoki od špinata, a za lagani ručak ili večeru isprobajte ga u salati

 

* Sve informacije u ovom članku su informativnog karaktera.