ociscene rotkvice na dasci

Rotkvica – ljuta vjesnica proljeća

Malena, ali ljuta! Tako bi se mogla opisati rotkvica, povrtna biljka koja ima jak, ljutkast okus, a bez koje je gotovo nemoguće zamisliti proljetni, ali i uskrsni stol. Iako rotkvica ima ljut okus, ne može joj se poreći njena ugodna svježina i tekstura. Korijen biljke, koji najčešće jedemo, obložen je tvrdom crvenom korom koja se, ovisno o ukusu, guli i otkriva hrskavu i bijelu unutrašnjost. Suprotno od očekivanog, bijela unutrašnjost korijena rotkvice intenzivnog je okusa koji se sjajno slaže s namirnicama umjerenijeg do umami okusa poput sira, zelene salate i jaja. Upravo je u kombinaciji s jajima i hrenom rotkvica tradicionalni „stanovnik“ stola za uskrsni doručak ili ručak. 

narezane rotkvice u zdjelici

U raznim kombinacijama

Rotkvice se uglavnom konzumiraju sirove, ali se mogu jesti i pečene. Uz malo maslinova ulja i soli, zapečene 15-ak minuta na 200 stupnjeva rotkvice su izvrsne i iz pećnice. Prije toga, odrežite listove biljke, ali ih nemojte baciti jer tanje i glatko lišće rotkvice može se dinstati s raznim povrćem, a deblji listovi mogu se skuhati i pripremiti kao pesto

Za proljetne salate

Rotkvice su sjajne i kao sastojak namaza u kombinaciji s krastavcima koji ublažava njihovu ljutinu. Također ih možete nasjeckati i staviti u svježu, ohlađenu krumpir-salatu ili u proljetne kombinacije salatnog povrća. No, ako niste ljubitelj ljutog, rotkvice uvijek konzumirajte u kombinaciji s namirnicama blagog okusa. 

 

* Sve informacije u članku su informativnog karaktera.

salata s rotkvicama