jaki pesto od spinata u casi

Sve što trebate za savršen pesto od mladog špinata

Talijani znaju najbolje kombinacije za tjesteninu i poznati su majstori za pizze pa ne čudi što ovakva vrsta brzog, hranjivog i aromatičnog umaka potječe iz Italije. Najpoznatija verzija pesta je ona koja koristi bosiljak kao glavni sastojak. To naravno ne znači da mladi špinat nije dostojan ove recepture. Naprotiv, možda će vam prijati još više u sendvičima, uz jela od tjestenine i njoke, za lazanje ili kao prilog pečenom mesu i salatama.

pesto od spinata u zdjelici

Brzo gotovo

Pesto je umak koji u pravilu ne podrazumijeva pripremu termičkom obradom zbog čega je izuzetno hranjiv i zdrav dodatak jelima. Ključne sastojke potrebno je ubaciti u blender ili dobro usitniti štapnim mikserom. Naravno, ljubitelji „stare škole“ i vlasnici mužara mogu se odvažiti na pripremu u mužaru. Osim listova svježeg špinata, potrebno je dodati maslinovo ulje, limunov sok, malo češnjaka, soli i papra, pinjola koji će umaku dati blago orašasti okus te neizostavni parmezan. Po želji slobodno dodajte i malo mozzarelle ili pinjole zamijenite drugim orašastim plodovima kao što su bademi ili orasi. Što vam je draže. A ako ste spremni uložiti i malo ekstra truda, pinjole ili orahe prije dodavanja u smjesu tostirajte jer će topli pomoći umaku da bolje emulgira i postane kompaktniji.

Pohranjeni dodatak jelima za više sočnosti

Pripremljeni pesto od špinata možete zamrznuti ili pohraniti u hladnjak ako ćete ga iskoristiti unutar tjedan dana. Držite ga u staklenci s poklopcem i dodajte malo maslinova ulja koje će ga čuvati od kvarenja. Ako pesto nećete tako brzo trebati, najbolje da ga pohranite u zamrzivač. Možete ga rasporediti u posudu za led i dodatno omotati plastičnom vrećicom pa ćete lako moći dodavati manje količine u topla jela s tjesteninom ili tople sendviče. Zaleđenog čuvajte do 6 mjeseci.

 

*Sve informacije u članku su informativnog karaktera.

sendvic s pestom od spinata