Zašto je dobra koraba

Koraba, nezaobilazan dio brojnih juha, ima čitav niz skrivenih lica. No ova biljka iz porodice kupusnjača može se kombinirati uz mnoštvo drugih namirnica i jela. Koraba je jestiva cijela, no najčešće se za jelo koristi samo korijen. S obzirom na to da sadrži brojne nutrijente koji su prisutni i u svježem i pečenom i pirjanom obliku, ova je namirnica idealna za maštovito pripremanje na razne načine. 

Vitaminski raznolika

Sadrži brojne vitamine i minerale, među kojima se najviše ističe vitamin C koji je najiskoristiviji u svježoj korabi. No ne treba zanemariti ni vitamine B i E te folnu kiselinu, ali i vitamin A koje koraba sadrži u svojim listovima. Također sadrži vrijedne fitonutrijente poput izotiocijanata, indola i sulforafana kojima se pripisuju različita dobrotvorna djelovanja na naš organizam. Koraba sadrži i vlakna pa je odličan saveznik probave. A ova kalorijski siromašna biljka na 100 grama sadrži tek 27 kcal pa je idealna za one koji paze na prehranu.

Odabir korabe

Kad kupujete korabu, posebnu pozornost obratite na njezin izgled. Glavica mora biti srednje veličine, a kora napeta i sjajna, svijetlozelene boje. Iako se uglavnom koristi korijen korabe, pregledajte i listove koji moraju biti svježi i lijepe zelene boje. A kad kupite svježu korabu, iskoristite ju čim prije jer dužim stajanjem može izgubiti vrijedne nutrijente.

Priprema

Iako se najčešće nalazi u juhama, to je samo dio njezinih mogućnosti. Uz korijen, za juhu iskoristite i lišće korabe koje će dati zaista poseban okus. Korijen pak možete iskoristiti i u raznim varivima, ali i svježeg u salatama ili kao hrskavi zalogaj uz, primjerice, hummus. Također ga možete konzumirati i s brojnim drugim umacima ili začinjenog octom. Lišće korabe osim u juhi možete koristiti i na druge načine, a priprema se slično kao špinat.

S obzirom na to da ima neutralan okus, koraba je idealna za spajanje s raznim namirnicama. Odlično se kombinira  sa slanim i sa slatkim okusima. Pa ju tako možete pripremati s voćem, mesom, sirom te ribom s kojima će se odlično sljubiti. Isprobajte ju u paru s rukolom, koprom i pečenom piletinom u formi salate ili kao dio krem juhe od povrća sa cheddar sirom.

 

* Sve informacije u ovom članku su informativnog karaktera.