matovilac listovi

Taj divni matovilac!

Matovilac je biljka iz biljnog roda Valerianaceae koju karakterizira tamnozelena boja, mekani ovalni listovi i blag orašast okus. Riječ je o vrlo izdržljivoj biljci koja je otporna na mraz, a lista dva puta godišnje – u proljeće i zimu. U Hrvatskoj se najčešće priprema i jede u obliku salate. 

velika zdjela salate s matovilcem

Niskokalorična salata puna nutrijenata

Razlikujemo samonikli matovilac koji uglavnom raste po livadama, uz voćnjake i vinograde, ali i uzgajanu sortu koja se sadi u vrtu i koristi kao salata za jelo. Rasprostranjen je u cijeloj sjevernoj Zemljinoj polutci, a potječe iz Europe. Vjeruje se da je matovilac postao popularan zahvaljujući vrtlaru Luja XIV. koji ga je prvi počeo uzgajati u kraljevskom vrtu. Matovilac je niskokalorična namirnica prepuna vode – u 100 grama salate nalazi se samo oko 26 kalorija, 4 grama ugljikohidrata, 2 grama prehrambenih vlakana i malo bjelančevina. Bogat je vitaminima i mineralima, a ponajviše vitaminima A i C, folnom kiselinom te željezom, kalijem i kalcijem. 

S čime poslužiti matovilac?

Ako matovilac želite poslužiti kao prilog uz glavno jelo, začinite ga jednostavnim preljevom od maslinova ulja, octa, soli i papra, te mu dodajte malo kuhanog graha. Želite li nešto izdašniji obrok, orašaste note zelenih listića matovilca sjajno će se sljubiti sa suhomesnatim proizvodima poput špeka, s kuhanim jajima, pirjanim gljivama i uz malo tostiranih kockica kruha. Matovilac možete poslužiti s ribom poput tune iz limenke ili sardina, a odličan okus pružit će vam i kombinacija sa svježom narančom, crnim maslinama, orasima i sirom. 

matovilac i tuna u tanjuru
matovilac u zdjelici

Dobro ga operite i očistite

Kada kupujete matovilac, birajte zelene listiće bez vidljivih oštećenja i znakova truljenja. Pohranite salatu u plastičnoj vrećici u hladnjak – tako će izdržati do tri dana. Posebnu pažnju posvetite čišćenju – nečistoće i ostaci zemlje mogu se skrivati u njegovim listićima, pa je matovilac najbolje potopiti u čistu vodu i detaljno ga ispirati nekoliko puta. 

 

*Sve informacije u članku su informativnog karaktera.