Pogled odozgo na kovrcavu endiviju.
© Copyright (c) 2024 The Image Party/Shutterstock. No use without permission.

Endivija: Salata kojoj treba dati priliku

Osvježavajuća i pomalo gorkasta, endivija je salata koja ima zelene, blago uvijene i hrskave listove. Njezin gorak okus dobro se slaže s raznim sastojcima, a to je čini super pratiteljicom velikog broja glavnih jela. Iako se, na prvu, okus endivije čini pomalo odbojnim zbog gorčine, ipak joj dajte priliku jer nudi savršen izbor za kombinacije s raznim okusima. 

Endivija salata sa sirom: srce salate, lalik salata, rotkvica, crveni luk, orasi, slatki pekan ora cici i narancin vinaigrette preljev.
© Copyright (c) 2025 quartetworld/Shutterstock. No use without permission.

Kombinirajte!

Jedan od najboljih načina za uravnoteženje gorčine endivije jest kombiniranje sa slatkim i ljutim elementima. Voće poput jabuka, krušaka i naranči dodaje jelima prirodnu slatkoću, dok malo meda ili kapljica aceta balsamica još više pojačava okuse. Orašasti plodovi, kao što su npr. orah i badem, donose ugodnu hrskavost i bogatstvo okusa te nadopunjuju nježnu teksturu listova endivije. Meki sirevi, poput plavog ili kozjeg sira, dodaju kremastost, stvarajući savršen kontrast hrskavosti endivije. 

I na slano…

Za slaniji pristup, endivija se može upariti s proteinima poput piletine na žaru, dimljenog lososa ili hrskave slanine. Lagano gorko lišće daje osvježavajući kontrast bogatstvu ovih sastojaka, čineći salatu laganom, ali zasitnom. 

Endivija salata s fileom pecene pilece prsa, krutonima, plo kama Manchego sira i hrskavim lukom na crnom kamenoj podlozi, uz pomfrit.
© Copyright (c) 2021 Toyakisphoto/Shutterstock. No use without permission.
Sastojci za pripremu francuskog preljeva za salatu.
© Copyright (c) 2018 iMarzi/Shutterstock. No use without permission.

Preljevi

Preljev ima važnu ulogu u salati od endivije jer pomaže ublažiti njezinu gorčinu i povezati sve okuse. Jednostavan vinaigrette, napravljen od maslinova ulja, soka limuna i dijon senfa, dat će savršenu protutežu dominantnom okusu endivije. Takve kombinacije okusa sjajan su odabir kada prigoda zahtijeva raskošnija jela. 

 

* Sve informacije u članku su informativnog karaktera.