
Endivija: Salata kojoj treba dati priliku
Osvježavajuća i pomalo gorkasta, endivija je salata koja ima zelene, blago uvijene i hrskave listove. Njezin gorak okus dobro se slaže s raznim sastojcima, a to je čini super pratiteljicom velikog broja glavnih jela. Iako se, na prvu, okus endivije čini pomalo odbojnim zbog gorčine, ipak joj dajte priliku jer nudi savršen izbor za kombinacije s raznim okusima.

Kombinirajte!
Jedan od najboljih načina za uravnoteženje gorčine endivije jest kombiniranje sa slatkim i ljutim elementima. Voće poput jabuka, krušaka i naranči dodaje jelima prirodnu slatkoću, dok malo meda ili kapljica aceta balsamica još više pojačava okuse. Orašasti plodovi, kao što su npr. orah i badem, donose ugodnu hrskavost i bogatstvo okusa te nadopunjuju nježnu teksturu listova endivije. Meki sirevi, poput plavog ili kozjeg sira, dodaju kremastost, stvarajući savršen kontrast hrskavosti endivije.
I na slano…
Za slaniji pristup, endivija se može upariti s proteinima poput piletine na žaru, dimljenog lososa ili hrskave slanine. Lagano gorko lišće daje osvježavajući kontrast bogatstvu ovih sastojaka, čineći salatu laganom, ali zasitnom.


Preljevi
Preljev ima važnu ulogu u salati od endivije jer pomaže ublažiti njezinu gorčinu i povezati sve okuse. Jednostavan vinaigrette, napravljen od maslinova ulja, soka limuna i dijon senfa, dat će savršenu protutežu dominantnom okusu endivije. Takve kombinacije okusa sjajan su odabir kada prigoda zahtijeva raskošnija jela.
* Sve informacije u članku su informativnog karaktera.