Bogatstvo kozjih mliječnih proizvoda

razlicite vrste mlijeka u posudama
Copyright (c) 2021 Irina Rostokina/Shutterstock. No use without permission.

Kozje mlijeko svima nam je dostupno, ali ga i poprilično rijetko koristimo. Isto vrijedi i za jogurt. Srećom, tu veliku grešku barem malo nadoknađujemo konzumacijom kozjeg sira. Kozje je mlijeko odavno priznato kao supernamirnica, a svoja dobra svojstva prenosi na ostale namirnice koje se od njega proizvode. No njegova je primjena u našim prehranama i dalje nedovoljno česta. I dok će možda neke mučiti intenzivniji okus, drugi ne znaju kako ove proizvode uklopiti u svakodnevnu prehranu.

Važni nutrijenti

Nutritivne značajke kozjeg mlijeka, a samim time i kozjeg jogurta naveliko su poznate, ali nije na odmet ponoviti kako ćete iz ovih namirnica dobiti  važne nutrijente. Tako ćete iz kozjeg jogurta i mlijeka osim bjelančevina unijeti i kalcij, ali i kalij. Uz to što sadrži ove važne minerale, ima manje laktoze od običnog kravljeg mlijeka što ga čini lakše probavljivim.

labneh i masline
Copyright (c) 2018 Yana Rubin/Shutterstock. No use without permission.
domaci organski jogurt
Copyright (c) 2020 Viktoria Hodos/Shutterstock. No use without permission.

Bogatstvo okusa

Brojne su osobe koje kozje mlijeko i jogurt ne konzumiraju zbog specifičnog i intenzivnog mirisa. I dok su tradicionalni kozji mliječni proizvodi imali popriličnu aromu, danas su nam na raspolaganju brojne blaže varijante. Tako  vas na policama SPAR i INTERSPAR trgovina čeka veliki izbor kozjih proizvoda vlastite SPAR robne marke kao i partnera.. 

Kako ih konzumirati

Dok ćete kozje mlijeko i jogurt moći konzumirati samostalne, dodati ih možete i mnoštvu jela. Tako kozjim mlijekom zamijenite kravlje prilikom pripreme jutarnje zdjelice žitarica ili kaša. S njime možete pripremiti i deserte koji bude nostalgiju poput klasične riže na mlijeku. Kozji jogurt lijepo će se kombinirati uz chia sjemenke s kojima će stvoriti odličan puding. Dodati mu možete i brojno voće poput banane i jabuke s dodatkom cimeta u prahu, ali i bobičasto voće ako preferirate kiselije okuse. No posebno će dobro kozji jogurt prijati u bliskoistočnom jelu Labneh. Ono je u suštini meki sir koji se proizvodi od jogurta, a izvrsno paše uz taftan kruh i pesto od maslina.

*Sve informacije u ovom članku su informativnog karaktera.