Od jabuke do jabuke – razlike među sortama

zute jabuke
Copyright (c) 2017 Africa Studio/Shutterstock. No use without permission.

Ubrajaju se među najpopularnije i najčešće konzumirano voće na svijetu, a njihovih sorti je mnogo, kao i razlika zbog čega je korisno znati koje jabuke je najbolje koristiti u kojim receptima i kako doživjeti maksimalan gastro užitak koji nude. Ovo voće karakterizira visoka nutritivna vrijednost, niskokaloričnost i bogatstvo vlakana, vitamina i minerala. Uglavnom su sastavljene od vode i ugljikohidrata, a niski glikemijski indeks i polifenoli čine ih idealnim plodovima za očuvanje zdravlja i optimalne tjelesne težine. Polifenolima obiluju osobito u kori zbog čega je dobro jesti ih kao svježe cjelovito voće, ali, naravno, ukusnim sokovima, pitama i sličnim delicijama od jabuka teško je odoljeti.

Pozicije sorti na „slatkometru“

Sorta poznata pod nazivom Fuji najslađa je od svih. Tvrde teksture, crvene kore i sočnog mesa, pogodna je za pripremu deserta kao što su muffini ili vafli, ali ipak se preporučuje konzumirati je u svježem obliku jer je kao takva i iznimno ukusna i najbolji saveznik zdravog organizma. Envy jabuke bogate su okusom, super hrskave i slatke, vrlo svježe arome. Osim u salatama, čest su dodatak platama sa sirom, a mogu se dodavati i palačinkama te u razne kolače. Gala je možda malo manje slađa sorta od Fuji i Envy jabuka, ali također ima vrlo ukusno kremasto bijelo meso. Po slatkoći ih sve zatim slijedi Zlatni delišes, sorta koja je svojevrsna zlatna sredina po pitanju omjera slatkoće i kiselosti. Ove su jabuke najzahvalnije za kuhanje, a lako se prepoznaju po žutoj boji koju imaju zahvaljujući karotenoidima, pigmentu odgovornom za žute i narančaste nijanse voća i povrća. Zlatni delišes sadrži željezo, cink i kalij.

 

razlicite vrste jabuka
Copyright (c) 2016 Victoria Kurylo/Shutterstock. No use without permission.

Granny smith stvorene su za pite

Crveni delišes ima tamnocrvenu boju, a Granny Smith osim istaknute zelene boje sadrži suptilnu slatkoću ili bolje reći, blago kiselkasti okus. Jabuke ove sorte čvrste su teksture i vrlo sočne što ih čini najboljim kandidatom za pite i tartove. U spomenutim slasticama preporučljivo je kombinirati Granny Smith s nekim drugim slađim sortama za savršeno balansirani omjer slatkoće u desertima.

 

* Sve informacije u ovom članku su informativnog karaktera.