Zimska rotkva - upoznajte daikon

Korjenasto povrće poznato još kao bijela rotkva spada među bogate zimske namirnice. Otkrijte njegovo bogatstvo i kulinarski potencijal. Daikon je povrće koje spada u biljnu porodicu krstašica. Duguljasta je oblika i bijele boje pa izgledom nalikuje na bijelu svijeću. Iako je mediteranska biljka, daikon se gotovo udomaćio u Japanu, gdje ga najviše i uzgajaju. Japanci posebno preferiraju dugi daikon, koji zna izrasti i do pola metra dužine.

Idealan za detoks

Bijela rotkva ili daikon spada u skupinu dobrih čistača organizma i idealno je povrće za detoksikaciju. Dijetalna vlakna u bijeloj rotkvi pomažu u probavljanju povrća i cjelovitih žitarica, a posebno masnoća nakon konzumiranja pržene hrane. Također, djelotvorno nam pomaže osloboditi se viška nakupljene tekućine i razgraditi nataložene masne naslage. Djeluje kao diuretik, niskokaloričan je i ima antibakterijski učinak na organizam. Osim biljnih vlakna, bijela rotkva je izvor kalcija, željeza, kalija i vitamina C.

Mogućnosti pripreme

Daikon se može pripremati isto kao i crna rotkva, ali je puno ljekovitiji od svoje srodnice i blažeg je okusa. Prilikom pripreme daikona slobodno možete koristiti i drugo povrće jer je zahvalan u različitim kombinacijama. Ovo korjenasto povrće dobro nadopunjava okuse juha, može se kuhati na pari i poslužiti kao prilog mesnom pečenju. Kao i kupus, pogodan je za kiseljenje pa se takav može jesti kao salata bez ikakvih drugih dodataka. Ukiseljen i skuhan s grahom izvrsna je kombinacija za zasitan obiteljski ručak. Ako ste kupili malo veću količinu, nećete se morati previše brinuti da biste očuvali njegovu svježinu. Na suhome mjestu i odgovarajućoj temperaturi daikon može stajati i do nekoliko mjeseci.

 

* Sve informacije u ovom članku su informativnog karaktera.