Copyright (c) 2016 Natalia Krasyukova/Shutterstock. No use without permission. Copyright (c) 2016 Natalia Krasyukova/Shutterstock. No use without permission.

Sočna i slatka - samo je jedna marelica

Opojno mirisna, obla, rumena i zlatna, marelica je prava poslastica koja nas uvijek razveseli svojim okusom. Zahvaljujući svom okusu bit će pravi gurmanski užitak, a sadrži i niz vitamina i minerala. S razlogom ju smatramo jednim od najpopularnijih voća na svijetu.

Svoje porijeklo najvjerojatnije vuče iz sjeveroistočne Kine, a potom je iz Armenije zahvaljujući starim Rimljanima raširena diljem Europe. Danas je ona proširena diljem svijeta i u njezinom okusu uživaju baš svi.

Copyright (c) 2017 SMarina/Shutterstock. No use without permission. Copyright (c) 2017 SMarina/Shutterstock. No use without permission.

Uvijek dobar izbor

Marelica sadrži vitamine A, C, skupine B, E, K, ali i minerale kalij, željezo, magnezij, bakar, fosfor i cink. Također je dobar izvor i brojnih antioksidansa i karotenoida, od koji se posebno ističe likopen. Ova slatka voćka sadrži i vlakna koja su zaslužna za zdravu probavu. Njima su posebno bogate suhe marelice.

Marelice za sve

Ovo sočno voće najčešće konzumiramo u dva izdanja – svježe i sušene. I oba jednako volimo. Sušene su nešto slađe, ali zato dobro dođu umjesto slatkiša. Obožavamo ih i kao slasni dodatak brojnim slasticama poput krema, kolača i drugih deserta. U njima ona zadržava svoju karakterističnu boju, mekanu teksturu i bogatu voćnu aromu. U djetinjstvo će nas vratiti fini pekmezi i kompoti za čiju pripremu možete koristiti i marelice bez kože. Jednostavno ju blanširajte u vrućoj vodi i lako ćete ju oguliti.

Osim uz slatka jela, i suha i svježa marelica savršeno se slaže i s mesom. Posebno voli crveno meso poput janjetine, junetine i govedine. Ovo su osobito popularne kombinacije u jelima sjeverne Afrike.

Copyright (c) 2020 colnihko/Shutterstock. No use without permission. Copyright (c) 2020 colnihko/Shutterstock. No use without permission.
Copyright (c) 2017 Tatevosian Yana/Shutterstock. No use without permission. Copyright (c) 2017 Tatevosian Yana/Shutterstock. No use without permission.

Sjemenke za ljepotu

Od sjemenki marelice radi se i ulje. Ono se kroz povijest koristilo u zdravstvene svrhe, a danas je nezaobilazan dio naših kozmetičkih ormarića. Ulje marelice njeguje i hidratizira suhu kožu, a kosi vraća sjaj. Vrlo često ga se dodaje kozmetičkim proizvodima kao što su losioni, šamponi, kupke, kreme i slično.

 

* Sve informacije u ovom članku su informativnog karaktera.