sastojci
- 2 jaja
- 150 g šećera
- 1 vanilin šećer
- 150 g glatkog brašna
- 150 g oštrog brašna
- 1 prašak za pecivo
- 200 g kiselog vrhnja
- 150 ml ulja
- 1 prstohvat soli
- ribana limunova korica
- maslac i krušne mrvice za kalup
- 800 g marelica
- 50 g šećera u prahu
Način pripreme
Jaja i šećer pjenasto miksajte 5 minuta, zatim lagano umiješajte razrađeno kiselo vrhnje, ulje i brašno pomiješano s praškom za pecivo, prstohvatom soli i ribanom limunovom koricom.
Marelice operite, raspolovite, odstranite koštice. Tepsiju premažite maslacem, pospite krušnim mrvicama, ulijte tijesto, poslažite polovice marelica i pecite na 170 °C oko 40 minuta.
Pustite da se kolač ohladi, pospite šećerom u prahu, narežite na kocke i poslužite.
Koristite zrele marelice da bi lakše omekšale tijekom pečenja i dobile karakterističan slatkasti okus.