Nar je crveno blago

Nar ili šipak bogat je sitnim sjemenkama koje čine čuda za naš organizam. Itekako je dobrodošao tijekom zime i proljeća kad trebamo ojačati imunitet. Bogat je brojnim vitaminima i mineralima, antioksidansima i drugim vrijednim sastojcima, pa bi se svakako trebao naći na jelovnicima što češće. 

Neodoljive slastice

Odlična je namirnica za pripremu želea. Svježe cijeđeni sok nara pomiješajte s malo šećera i želatinom, ukrasite pokojim svježim plodom i desert je gotov. Nar se odlično uklapa i u razne kolače, a osobito one s čokoladom jer čini zanimljiv kiselkasti kontrast ovoj slastici. Pripremiti možete i sirup od šipka koji se može koristiti i kao preljev za voćne salate, sladolede i druge slastice. Za sirup će vam trebati kilogram očišćenog šipka koji treba posipati šećerom i pustiti da tako odstoji preko noći. Zatim sve dobro promiješajte i ostavite još nekoliko sati da se okusi sljube, a bobice puste što više soka. Smjesu potom usitnite u blenderu, procijedite i sirup je gotov.

Mljac koktel

Osim u finim jelima, nar možete iskoristite i za pripremu odličnih koktela. Osim nara, za ovaj napitak će vam trebati oguljena mandarina, voćni liker po želji (za bezalkoholnu varijantu slobodno ga izbacite), malo soka od nara i šampanjac (za klince ubacite dječju verziju šampanjca).

Ocat i ulje

Ocat od nara također je odličan dodatak salatama. Dovoljno je usitniti jedan do dva nara i politi ih octom zajedno s korom. Ostavite da stoji 30 dana i zatim procijedite. Dobili ste ukusan začin za omiljene salate. Za još bolji dojam u salatu ubacite i pokoje zrno svježeg nara i vaša porcija zdravlja je spremna. Od nara možete napraviti i hranjivo ulje za kozmetičke i medicinske svrhe koje obiluje antioksidansima te je savršen saveznik u borbi protiv starenja. Možete ga pomiješati s drugim omiljenim uljima kako biste mu pojačali sposobnost apsorpcije i djelovanje.