narezani mango

Mango – egzotičan odabir, sjajan okus

Dašak egzotike u košare s voćem na policama supermarketa unosi mango – tropska, citrusna voćka koja je u zrelom obliku najbogatija vitaminom A. Boja vanjske kore manga „putuje“ od zelene, crvene do narančaste i žute, dok je boja unutarnjeg dijela ploda uvijek zlatnožute boje. Unutarnji dio manga teksturom, bojom i oblikom najviše nalikuje na dinju. Slatkastog je i kremastog okusa koji podsjeća na breskvu i ananas.

puding od manga

Na slatko i na slano

Mango je čest sastojak voćnih salata, sokova i shakeova, ali i voćnih jogurta. Sezona manga traje od travnja do kolovoza, pa će ga tada biti najviše u trgovinama. Nedozreli mango koristi se za pripremu jela poput chutneyja, dok se zreli mango može koristiti u pripremi raznih jela na bazi curryja. Mango se može jesti i sirov, samostalno i kao dodatak slasticama i milkshakeovima. Mango je nacionalno voće Indije i nacionalno drvo (mangovac) Bangladeša. Njegovo kulinarsko korištenje pod utjecajem je istočnjačkih kuhinja gdje se slatki okusi voća često miješaju s ljutim ili umami okusima. Tako se mango u jugoistočnoj Aziji jede s ribljim umakom, octom, umakom od soje i/ili čilijem. 

Oprez pri prvom kušanju

Kad prvi put kušate mango, trebate biti oprezni jer ova egzotična voćka nerijetko izaziva alergijske reakcije poput gušenja ili kontaktnog dermatitisa, a najčešće kod osoba koje su alergične na otrovni bršljan, odnosno osjetljive na alergen urushiol. 

 

* Sve informacije u članku su informativnog karaktera.

narezani mango na pladnju