dvije japanske kaki jabuke

Kaki jabuka – iz dalekog Japana na vašem stolu

Kaki je egzotično voće podrijetlom iz dalekog Japana i Kine. Najlakše bi se moglo opisati riječima da ovaj plod bojom sliči marelici, a izgledom jabuci narančaste boje pa je po tome i dobio drugi naziv: japanska jabuka. No, riječ je o sasvim posebnoj voćki koja ima vrlo blag i slatkast okus. Plod mora biti u potpunosti dozreo kako bi se mogao konzumirati jer je nedozrela voćka vrlo trpkog i gorkog okusa. 

japanske kaki jabuke

Poseban okus

Dozreli kaki je vrlo sočan, svilenkaste teksture i ima vrlo specifičan, bogat okus. Pikantan je i sladak, sve u isto vrijeme, a opisuju ga kao kombinaciju okusa manga i pečene slatke paprike, s dodatkom cimeta i datulja. Postoje dvije dominantne vrste japanske jabuke – hachiya i fuyu. Fuyu kaki je slađi i može se jesti i dok je čvrst, tj. ne treba čekati da potpuno omekša te je zdepastijeg oblika, poput rajčice. S druge strane, hachiya kaki postaje sladak tek kada dozre, odnosno omekša, a izgledom je sličniji paprici.  

Slatko i ukusno!

Kaki japansku jabuku možete jesti svježu, kuhanu ili sušenu – ali oguljenu, bez kore. Ako je jedete svježu, uštedite vrijeme i nemojte je guliti - jedite je kao što se jede kivi: prerežite voćku popola i žlicom dubite slatko meso iz svake polovice. No, kaki je sjajan i u kombinaciji sa žitaricama, kao i s jogurtom, u voćnim salatama ili pripremljen kao kompot. Tvrđe vrste kakija narežite na ploške ili kockice pa ih dodajte voćnim, ali i povrtnim salatama. Kaki je izuzetno ukusan začinjen muškatnim oraščićem i cimetom koji dodatno naglašavaju njegov zanimljiv okus. 

 

* Sve informacije u članku su informativnog karaktera.

vocna salata s japanskim kaki jabukama