Kaki – omiljeno egzotično voće

sok od kakija
Copyright (c) 2020 Victoria Kondysenko/Shutterstock. No use without permission.

Poznat i kao japanska jabuka, kaki tek u posljednje vrijeme pronalazi svoj put do kuhinja u našim krajevima. Iako nosi naziv jabuka, ovo egzotično voće niti okusom niti izgledom nema preveliku poveznicu s ovom domaćom voćkom. Dapače, izgledom podsjeća na svijetlu rajčicu, a teksturom i slatkoćom je srodniji breskvi i marelici. Kako joj i ime govori, dolazi iz Japana i u čestoj je primjeni u istočnjačkoj prehrani. No kaki se može uzgajati i kod nas, a u jesen, kad mu je sezona, pronaći ga se može i u trgovinama.

Izvor vitamina

Kaki ne samo da je niskokalorično voće nego je i izvrstan izvor prehrambenih vlakana. To ga čini odličnim izborom ukoliko pazite na tjelesnu težinu. Kaki također u sebi čuva  vitamine i minerale. Sadrži vitamine A, kao i vitamin C. Tu su i vitamini skupine B te minerali kao mangan, bakar i kalij. Osim vitamina i minerala, kaki sadrži i druge vrijedne biljne spojeve poput karotenoida koji povoljno utječu na organizam.

japanski kakiji na tanjuru
Copyright (c) 2020 masa44/Shutterstock. No use without permission.
kriska pite od kakija
Copyright (c) 2019 uladzimir zgurski/Shutterstock. No use without permission.

Kako odabrati kaki?

Kao i kod drugog voća, prilikom odabira japanske jabuke najvažnije je obratiti pozornost na zrelost. Zrelost ćete prepoznati po intenzivnoj boji ploda i mekanoj konzistenciji koja nalikuje na žele. Ako ipak kupite kaki koji još nije dozreo, držite ga u papirnatoj vrećici ili zatvorenoj plastičnoj posudi na sobnoj temperaturi. Zrele plodove koje ne planirate odmah konzumirati možete čuvati u hladnjaku do mjesec dana ili smrznuti na oko pola godine.

Kako jesti kaki?

Ovo voće konzumirati se može svježe, ali bez kore. Najlakši način bit će da voćku uzdužno prepolovite i čajnom žličicom izdubljujete zalogaje kao i kod kivija. No plod možete i oguliti te narezati i poslužiti kao jabuku. Kaki se može jesti i osušen kao grickalicu ili dodatak zobenim pahuljicama ili kaši. Osim toga, možete ga pripremati i u različitim desertima poput pita, krema, pudinga i voćnih torti. Uz to, kaki možete i ukuhati u džem ili marmeladu te ga mazati na kruh ili dodati u kolače.

 

* Sve informacije u ovom članku su informativnog karaktera.