Grčki i islandski jogurt – mliječne delikatese
Današnje tržište mliječnih proizvoda bogato je različitim i zanimljivim proizvodima, ali posljednjih nekoliko godina zasluženu popularnost uživaju grčki jogurt i islandski jogurt skyr (izgovor: skêr). Oba se rade od procijeđenog jogurta, ali za razliku od islandskog skyra, grčki jogurt ima pomalo opor i jak okus.
Grčki jogurt
Grčki jogurt se procjeđuje da bi se uklonila tekuća sirutka, a rezultat je gust jogurt s dvostruko većom količinom proteina od običnog jogurta. Oporog je i jačeg okusa, a sadrži niži udio šećera i visok udio proteina. Nešto je gušći od ostalih jogurta, a može se koristiti kao manje kalorična i masna zamjena za kiselo vrhnje. Prava je poslastica za ljubitelje proizvoda jače kiselosti, a često se za doručak miješa s voćem i žitaricama.
Skyr (islandski) jogurt
Za razliku od grčkog, islandski jogurt radi se isključivo od obranoga mlijeka te se dobro procjeđuje. Ima sličnu konzistenciju kao i grčki, ali je kremastiji i blažeg okusa, s puno više proteina i običnog mlijeka. U suštini, skyr je sličniji siru, a u njegovoj domovini zovu ga zamjenskim jogurtom. Okusom je kiselkast, manje jak od grčkoga, s natruhama slatkoće. Poslužuje se često kao desert, pomiješan s voćem, a u verziji za doručak, s voćem i žitaricama, kao i grčki jogurt.
* Sve informacije u članku su informativnog karaktera.