meksicki tacosi s limetom

Znate li razliku – fajita, burrito, taco ili enchilada?

Meksička jela fajita, burrito, taco, enchilada, quesadilla i mulita imaju tortilju kao bazu, a razlikuju se po nadjevu, načinu motanja i pripremi. I dok mnogi ne prže tortilje, drugi je stavljaju na tavu, neki meso režu na kockice, neki na trakice, a ponekad se i sve zajedno peče… Saznajte razliku i pronađite inspiraciju za svoj idući obrok!

osoba priprema tortilju

Burrito ili taco?

Ako niste sigurni koje od ovih meksičkih jela jedete, pogledajte kako je tortilja smotana! Burrito ima duguljasti oblik cilindra dok je taco savijen na pola. Također, taco spada u lakši obrok pa je tortilja manja, a burrito je izdašan obrok pa stoga ima i veću tortilju. 

Fajita

Fajita se, s druge strane, priprema od mesa, najčešće govedine ili svinjetine, i obilne količine većih komada povrća. Ovo je jelo prepoznatljivo i po tome što je meso grilano i narezano na trakice. Nadjev se stavlja na tortilju koju potom možete smotati po svom ukusu. 

prazne tortilje na tanjuru
zapecene tortilje prelivene sirom

Enchilada

Enchilada je nadjevena i zapečena tortilja prelivena ukusnim umakom od rajčice i čilija. Sastojci u nadjevu za enchiladu mogu varirati, ali ako želite ostati autentični, onda odaberite grah, slanutak, rajčicu, komadiće mesa po svom ukusu te začine poput papra, paprike i čilija.

Quesadilla

Quesadilla je zapravo sendvič od tortilja koje se ne motaju nego slažu. Najčešće se spravlja s nadjevom od mesa i raznih začina, ali primarni sastojak quesadille je – sir. Kada se nadjev posloži na tortilju, preklopi se te se sve zajedno peče na tavi. 

Mulite na dasci
Quesadilla na dasci

Mulita

Ovo meksičko jelo sastoji se od naslaganih pravokutnih komada tortilja, a između svakog se rasporedi nadjev zajedno s izdašnim komadima sira. Nakon toga se tortilje s nadjevom peku na tavi dok se svi sastojci ravnomjerno ne ispeku, a sir rastopi. 


* Sve informacije u članku su informativnog karaktera.