BBQ Ribs:
Copyright (c) 2024 SYED IBAD RM/Shutterstock. No use without permission.

Vodič za meso: Rebra!

Rijetko što na stolu izmami osmijeh kao - rebrica. Bez obzira na to jesu li dimljena pa kuhana u sarmi ili grahu, sporo i dugo pečena pa glazirana, doslovce - na koji god način pripremljena, rijetko tko ih ne voli. Stoga, donosimo vam vodič za vrste rebara ili rebrica ako im volite tepati.

Pecena rebra na dasci za rezanje. Jelovnik restorana, dijeta,
Copyright (c) 2022 sweet marshmallow/Shutterstock. No use without permission.

Svinjska

Baby back ribs

Ovaj dio svinjskog mesa potječe s leđnog dijela rebra, a naziv ovih rebara dolazi od činjenice što su manja i manje masna. Samim time je i meso nježnijeg okusa. Ova su rebra odlična za pripremu na roštilju ili u pećnici. Ne trebaj ih dugo peći, a odlična su i u različitim vrstama marinade ili umacima, naročito BBQ. 

 

Spare ribs 

Ova se rebra nalaze s prednje strane prsnog koša, točnije - s donje strane, i karakterizira ih njihova veličina. Krupna su, a zbog pozicije blizu trbuha su i masnija. Najbolja su za dugotrajna i spora pečenja jer im takva priprema daje bogat okus i onaj odličan moment odvajanja mesa od kosti. Osim toga, ova se rebra najčešće dime. 

 

St. Louis ribs

Zapravo je riječ o „spare“ rebrima jer su dio prednjeg dijela prsnog koša, ali su ravno podrezana tako da imaju ravnomjeran izgled. Naziv su dobila po mjestu u kojem je priprema ovog specijaliteta najpoznatija - St. Louisu.

Juneća

Short ribs
Na donjem dijelu prsnog koša nalaze se mesnatija rebra koja su savršena za dugotrajno pečenje ili kuhanje. Ako volite imati mesa u svom gulašu, odaberite ovaj dio rebara. 


Back ribs
Leđni dio karakterizira manje mesa, ali je kost ukusna, stoga se ova rebra najčešće dime. Vrlo su pogodna i za dugotrajno pečenje, no u tom slučaju odaberite više komada rebrica i pripremite priloge kako ne biste ostali gladni.  

govede rebro narezano na komade za sjeckanje s Noirmoutier krumpirom
Copyright (c) 2023 Jerome.Romme/Shutterstock. No use without permission.
mramorirana goveda rebra na  aru na kamenoj pozadini
Copyright (c) 2021 aleksandr talancev/Shutterstock. No use without permission.

Teletina

Back ribs
Ovaj dio telećih rebara ima tanje slojeve mesa i masnoće, a više kosti. Unatoč tomu, meso je nježno i blagog je okusa. Ova su rebra odlična za brza pečenja i glaziranje. 


Rib chops 
Ova rebra nalikuju kotletima i najčešći su komad mesa koji se koristi jer ima najveći omjer mesa naspram kosti. Odlikuje ih vrlo ukusno meso nježnog okusnog profila, gotovo slatkog. Najčešće se pirjaju u tavi s vrlo malo začina kako bi se što bolje istaknuo njihov okus. 


* Sve informacije u članku su informativnog karaktera.