Copyright (c) 2017 casanisa/Shutterstock. No use without permission. Copyright (c) 2017 casanisa/Shutterstock. No use without permission.

Tuna - gastro putovanje po svijetu

Karakteristična mesa intenzivne crvene boje, tuna je kraljica morskog plavetnila. Bogata vrijednim nutrijentima, među kojima se najviše ističu omega-3 nezasićene masne kiseline i proteini, zasitit će i najgladnije. Tuna uživa popularnost u kuhinjama diljem svijeta, a ovisno o svježini i državi, jede se i sirova. Međutim, treba ju jesti u umjerenim količinama jer iako nastanjuje otvorena mora i ne hrani se umjetnom hranom, sadrži teške metale poput žive koja može biti štetna u prevelikim količinama. No u umjerenim količinama donosi brojne benefite i zadovoljava preporučenu tjednu količinu unosa ribe.

Copyright (c) 2016 meanmachine77/Shutterstock. No use without permission. Copyright (c) 2016 meanmachine77/Shutterstock. No use without permission.

Nutritivno zanimljiva tuna

Iako će kao i kod većine drugih namirnica svježa tuna biti najbolja opcija, niti konzervirana ne zaostaje po količini nutrijenata. S obzirom na to da im je rok valjanosti i po nekoliko godina, i ona konzervirana u vodi, ali i ulju bit će odličan izbor za brzi obrok. Stoga nije na odmet u smočnici čuvati nekoliko konzervi koje uvijek možete imati pri ruci. Posebno kad imate na umu kako ćete iz 100 g svježe i konzervirane tune dobiti oko 25 g proteina. Ali i oko jednog grama omega-3 masnih kiselina te manje od pola grama zasićenih masnih kiselina. A ništa manje zanemariva nije ni činjenica kako je tuna vrlo dobar izvor natrija te vitamina B6 i B12. Međutim, ako pazite na unos masnoća i kalorija, svježa tuna i ona konzervirana u vodi bit će bolja opcija od one čuvane u ulju.

Tuna u svjetskoj gastronomiji

U našim se krajevima svježa tuna najčešće priprema na roštilju ili grill tavi što i ne čudi jer na raspolaganju imamo domaću tunu ulovljenu u Jadranskom moru. Također, nije rijetkost da se na tanjurima diljem Lijepe Naše služi i konzervirana tuna pripremljena s umakom i tjesteninom. Međutim, na Siciliji biste odrezak tune mogli dobiti pečen i poslužen u obliku salate s grillanim rajčicama i maslinama. U Francuskoj vas pak čeka u sklopu Nicoise salate koja uz grillanu tunu sadrži i kuhana jaja, marinirane inćune, rajčice i masline. U azijskim se pak zemljama vrlo često tuna služi sirova, a najpoznatija je kao dio sushija. Također, nije rijetko da se poslužuje samo zapečena s vanjske strane tako da joj sredina ostane sirova i posuta sjemenkama crnog sezama. A odemo li pak do dalekih Amerika, pronaći ćemo nova zanimljiva jela pa se u SAD-u pripremaju topli sendviči s konzerviranom tunom, sirom, kiselim krastavcima i lukom. U vrućem Meksiku čeka nas izvrsna kombinacija tune s avokadom, jalapeño papričicama, rajčicom i salatom upakirana u kukuruznu tortilju. Stoga i ne čudi kako je tuna jedna od najpopularnijih riba koja svakim novim jelom pruža potpuno novi gastronomski užitak. 

 

* Sve informacije u ovom članku su informativnog karaktera.