
Trikovi za savršeno kuhanu rižu - svaki put!
Kuhanje riže može izgledati jednostavno, ali mali trikovi mogu učiniti veliku razliku u postizanju njene savršene teksture i okusa.

Ispiranje
Jedan od najvažnijih koraka je temeljito ispiranje riže prije kuhanja. Pranje hladnom vodom uklanja iz riže višak škroba, što sprječava da njena zrna budu previše ljepljiva nakon kuhanja. Za neke vrste, poput jasmin i basmati riže, namakanje oko 30 minuta prije kuhanja pomaže da se zrna prošire i ravnomjernije skuhaju.
Omjer
Adekvatan omjer vode i riže ključan je za postizanje njene prave konzistencije nakon kuhanja. Većina sorti riže dugog zrna zahtijeva jednu i pol do dvije šalice vode po šalici riže, dok je kraćim zrnima potrebno manje vremena za kuhanje.


Odmaranje
Važan trik za savršenu rižu jest ostaviti je da odstoji nakon kuhanja. Nakon što završite kuhanje riže, ostavite je u poklopljenoj posudi u kojoj se kuhala, oko deset minuta, kako bi se preostala vlaga u posudi ravnomjerno rasporedila po zrnima, čineći ih više pahuljastima. Također, za rahljenje skuhane riže koristite vilicu umjesto žlice jer ćete tako izbjeći stvaranje grudica slijepljenih zrna riže.
* Sve informacije u članku su informativnog karaktera.