Riža – žitarica puna nutrijenata

Riža je namirnica koja je u jednakoj mjeri omiljena i na Istoku i na Zapadu. Ova sitna zrnca bijele ili žućkaste boje nalazimo u različitim svjetskim kuhinjama gdje su se smjestila na listi najčešćih namirnica. U zemljama Juga i Istoka zauzima centralno mjesto u prehrani. Nju kuhaju, peku, dinstaju, od mljevene riže rade se brašno, pekarski proizvodi i tjestenina. A od cjelovitih zrna nekih vrsta riže pripremaju se i poznata orijentalna alkoholna pića.

Popularna diljem svijeta

Stanovnici Europe i Amerike nešto manje konzumiraju ovu žitaricu. Ali ipak se u određenim zemljama riža toliko udomaćila da je postala pravo nacionalno obilježje tradicionalnih jela. Na Mediteranu su riži glavno mjesto u svojim kuhinjama dodijelile Italija i Španjolska sa svjetski poznatima rižotom i paellom. Kina, Japan, Indija i druge istočne zemlje rižu su uvrstile u svoju svakodnevnu temeljnu prehranu. A tamo se u različitim oblicima riža jede i više puta na dan. 

Vrste i nutrijenti

O vrsti i obliku riže ovise i njena svojstva kod pripreme. Većinom se razlikuju tri skupine riže, one dugog i srednjeg zrna te skoro okruglog oblika. U Kini se većinom koristi ona dužeg oblika koju kuhaju u manjoj količini vode zbog čega postaje ljepljiva. Prema boji, bijela riža je oljuštena, a smeđa ili integralna je neoljuštena i zato je najblagotvornija. Postoje i crna te crvena riža, ali su na našim tržištima vrlo rijetka pojava.

Riža je žitarica puna vrijednih nutrijenata. Pa je tako izvor vitamina skupine B i kalija, a zbog vlakana koje sadrži saveznik je probave. Istovremeno, riža je izvrstan izvor kompleksnih ugljikohidrata i služi kao jedan od najboljih izvora energije za naš organizam. A kako sadrži vrlo malo masti, odličan je izbor za sve one koji paze na unos masnoća. No ne staju njezina nutritivna bogatstva samo na onome što sadrži. Naime, biljne bjelančevine riže ne sadrže gluten pa je ova žitarica pogodna za sve koji su na njega osjetljivi. A možda najočitiju korist riže shvatili su u Japanu. Jer tamo se od ovih sitnih žitarica pripremaju jela za svaki obrok u danu te je u samom jeziku riža skoro sinonim riječi hrana.

 

*Sve informacije u članku su informativnog karaktera.