Vodič za kuhanje žitarica
Bilo kao prilog, u varivu ili salati, žitarice su uvijek dobrodošle na naše jelovnike. Ječam, riža, pir, kvinoja, amaranth… Izbora je zaista mnogo, no prije nego što ih dodate jelu, važno ih je skuhati. Koliko žitarica, toliko i načina kuhanja, a ne moramo ni spominjati namakanje. Donosimo vam kratki vodič koliko kuhati koju žitaricu i trebate li baš svaku namakati.
Bijela i smeđa riža
Možda najčešća žitarica na našem jelovniku svakako je riža, barem ona bijela. Za njezino kuhanje potreban vam je omjer 2 : 1, dakle dvije šalice vode za jednu šalicu riže. Dodaje se u kipuću vodu, nije joj potrebno namakanje i kuha se 20-ak minuta. Koristite li smeđu rižu, nju je potrebno namočiti barem 8 sati, najbolje preko noći. Kuha se u jednakom omjeru kao bijela, ali 45 minuta.
Ječam
Prije kuhanja, ječam je dobro namočiti. To može biti od nekoliko minuta do jednog sata. Najbolje ga je kuhati u omjeru 2 : 1 50-ak minuta, a dodaje se u hladnu vodu.
Kvinoja
Ovu žitaricu nije potrebno namakati, za kuhanje je dovoljno tek 15-ak minuta. Za jednu šalicu kvinoje trebat će vam dvije šalice vode, a dodaje se u kipuću vodu.
Amaranth
Sve popularnija žitarica, također ima relativno kratko vrijeme kuhanja, tek 20-ak minuta. Za pripremu jedne šalice amarantha potrebne su dvije i pol do tri šalice vode, a dodaje se u tek prokuhalu vodu.
Pir
Baš kao i ječam, i pir je potrebno namakati, najbolje preko noći. Jedna šalica pira dodaje se u četiri šalice vode, a kuha se između 45 i 50 minuta te se dodaje u hladnu vodu.
Heljda
Osobito popularna u salatama, heljdu je dobro prije kuhanja kratko popržiti na suhoj tavici da pusti jaču aromu. Dvije šalice vode dovoljne su za jednu šalicu heljde koja se dodaje u proključalu vodu. Kuha se 15 do 20 minuta.
Proso
I proso je dobro prepržiti na suho prije kuhanja, a postupak je isti kao i kod heljde. Dakle, omjer vode i žitarica 2 : 1, u proključaloj vodi 15 do 20 minuta.
Bulgur
Ovo je žitarica za koju će vam trebati jako malo vremena. Kuha se u omjeru 2 : 1 tek 10 do 12 minuta, a dodaje se u hladnu vodu.
*Sve informacije u članku su informativnog karaktera.