casserole vegetable lasagne eggplant, zucchini, green peas, cheese, bechamel sauce vegetables meal food snack on the table copy space food background rustic top view
Copyright (c) 2023 Alesia.Bierliezova/Shutterstock. No use without permission.

Može li bez tjestenine? Kreativni trikovi za lazanje

Lazanje, klasično talijansko jelo cijenjeno zbog slojeva tjestenine, mesa, sira i bogatog umaka već je stoljećima glavna delicija u kuhinjama diljem svijeta te pravi „comfort food“. Međutim, za one koji traže nešto lakšu alternativu, bez glutena ili s manje ugljikohidrata, tradicionalna tjestenina ima kreativne zamjene koje će vaše omiljeno jelo pretvoriti u zanimljivi novi svijet okusa i tekstura. Razmišljajući izvan okvira tjestenine, možete transformirati klasične lazanje u moderno i svestrano jelo koje odgovara raznim prehrambenim preferencijama i ograničenjima.

lazanje s tikvicama umjesto tjestenine
Copyright (c) 2015 Elena Veselova/Shutterstock. No use without permission.

Umjesto tjestenine - povrće

Lazanje možete pripremiti tako da umjesto listova tijesta koristite tanke kriške tikvica, koje nude hrskavu teksturu i suptilnu slatkoću. Neodoljiv okus ove povrtne kraljice lijepo će se upotpuniti s nadjevima po želji. Patlidžan će, pak, jelu dati potrebnu čvrstu strukturu i nešto gorču notu koja će dobro odgovarati pikantnijim umacima. Popularna zamjena za tjesteninu su i klobuci portobello gljiva koji će, kad se zapeku, cijelom jelu dati neponovljivu aromu. Blanširana i naribana cvjetača pomiješana sa sirom i pritisnuta uz dno posude za lazanje poslužit će kao dobra alternativa koju će mnogi iskoristiti umjesto tjestenine, a njezin orašasti okus odlično će se stopiti s ostalim povrćem u bogatom marinara umaku. 

Žitarice kao dostojna zamjena

Lazanje možete pripremiti i sa žitaricama po vlastitom odabiru, jedino ih trebate prethodno skuhati. Kombinirajte slojeve s povrćem pa ćete dobiti nutritivno jelo koje će vas dugo zadržati sitima. Isprobajte i lazanje s kvinojom uz trake tikvica ili pak s bulgurom kao donjim slojem koji ste upotpunili patlidžanom ispod bogatog nadjeva. 

 

* Sve informacije u članku su informativnog karaktera.

lazanje s patlidzanom umjesto tjestenine