Cvjetača: stvorena za kremasta izdanja

beautiful cauliflower with green leaves in a wooden crate
Copyright (c) 2020 SiPhruttrapon/Shutterstock. No use without permission.

Nevjerojatno kako cvjetači dobro pristaju transformacije u kremasta, sočna jela. Gusta juha samo je jedno od njezinih brojnih uspješnih kulinarskih pretvorbi u ukusna jela. Donosimo odlične ideje za glavna jela ili predjela, ali prije toga važno je upoznati plod i njegove nutritivne plusove za organizam.

Majstorica hidracije

Gotovo 95 posto cvjetače čini voda i zato je idealno povrće za hidriranje organizma. Cvjetača ima nizak udio kalorija i masnoća i sadrži vlakna i  ugljikohidrate te natrij i kalij. Po pitanju vitamina i minerala ovo je povrće pravo nutritivno blago. Sadrži vitamin C koji je važan za imunitet, ali i vitamine skupine B i K, dok od minerala ima kalcij, kalij, željezo, magnezij, mangan i fosfor. Ne smijemo zaboraviti i na antioksidanse koji doprinose boljem stanju organizma.

 

peceno tijesto za pizzu od cvjetace
Copyright (c) 2020 Maren Winter/Shutterstock. No use without permission.

Ideje za kreativnu pripremu

Cvjetača jednostavno kuhana na pari čini savršen prilog jelima i lako može poslužiti kao zamjena za rižu. Naime, nakon kuhanja, dovoljno ju je naribati. Moguće je pripremiti i pizzu s podlogom od cvjetače, ali ipak joj najbolje pristaju kremaste varijante poput pirea ili hummusa. Jedno od najpopularnijih recepata jest složenac od cvjetače i sira. Kad se zaželite malo promjene ili jednostavno tragate za zdravijom verzijom mac and cheesea, cvjetača je savršen izbor koji će vas također dugo ostaviti sitim. U SPAR-u potražite eko cvjetaču u Natur*pur pakiranjima i uživajte u raznovrsnosti koju pruža u kuhinji.

 

* Sve informacije u ovom članku su informativnog karaktera.