Jars of dry medicinal herbs - heather, calendula, coneflowers, linden tree flowers, melissa, bunches of dry plants, old books on wooden table. Alternative medicine.
Copyright (c) 2020 LN team/Shutterstock. No use without permission.

Tri sjajna savjeta za pohranu začina

Jednom kada u svom vrtu uberete sve mirodije koje će vam trebati za mirisne obroke, čeka vas njihova priprema! Pritom je veoma važno znati kako ih pravilno ubrati, tj. odrezati, oprati ili osušiti i pohraniti jer jedna mala pogreška može učiniti da umjesto ukusnog jela dobijete – razočaranje. 

zacini pohranjeni u staklenke
Copyright (c) 2011 Carlos Caetano/Shutterstock. No use without permission.

1. Bez zraka!

Prvo i osnovno pravilo pohrane začina je – što manje zraka u posudi. Za to će vam poslužiti obične staklenke koje svi iz nekog razloga čuvamo po kuhinjskim ormarićima i smočnicama. Naime, oksidacija će ubrane zelene začinske biljke upropastiti, postat će smeđe i uvenuti. Na primjer, na metvicu, osim zraka, nepovoljno utječe vlaga, stoga će u zatvorenoj staklenci najduže zadržati svoju svježinu i aromu. 

2. Obavezno posušiti

Pranje kupljenog voća, povrća, pa i začina osnova je dobre higijene i zdravlja, stoga svakako preporučujemo pranje svježih začina prije pohrane. No, nemojte preskočiti ključni korak - sušenje! Pažljivo provjerite da svaka pojedinačna stabljika, korijen ili list budu suhi prije nego što ih zamrznete jer ćete jedino tako biti sigurni da nakon odmrzavanja vaši začini neće postati neupotrebljiva, neugledna hrpa trulih grančica i listića. 

zacini koji se suse na papirnatim rucnicima
Copyright (c) 2016 MaraZe/Shutterstock. No use without permission.
zacinsko bilje uzgojeno u teglama

3. Ne vole društvo

Začini ne vole društvo, osobito društvo banana i rajčica, a razlog je što u njihovoj blizini sve brže truli, pa tako i začini. Banane i rajčice, naime, dok dozrijevaju proizvode etilen, plin zbog kojeg sve oko njih brže truli. Na primjer, tvrdi avokado u njihovoj će blizini vrlo brzo postati zreo, baš kakav treba biti za mazanje na tost, ali će njihova blizina pogubno djelovati na sve svježe začine. 


* Sve informacije u članku su informativnog karaktera.