Menta - aromatičan začin s tisuću lica

Menta, metvica ili nana jedna je od najraširenijih začinskih biljaka u ljudskoj upotrebi. Pa je tako gotovo svatko od nas u nekoj formi posjeduje u svom kućanstvu. Bilo da se radi o vrećicama čaja, domaćim sušenim listićima ili čak kao glavni sastojak paste za zube ili omiljenih žvakaćih guma. Ovaj je začin svoju primjenu pronašao zaista svugdje i to s razlogom. Poznata još od vremena starih Rimljana koji su žvakali svježe listiće za ublažavanje želučanih tegoba. Danas mentu ipak češće koristimo kao začin ili u aromatičnom čaju.

Sva raskoš okusa

Menta je izvor vitamina A, C i B kompleksa te minerala poput kalija, magnezija i željeza. Njezina će se snažna i opojna aroma slagati s brojnim slatkim i slanim okusima. No posebno se dobro kombinira s povrćem i voćem pa je zato čest gost brojnih deserta i salata. Mentu najčešće kombiniramo sa slatkim okusima. Zato je čest sastojak i dekoracija sorbetu i sladoledu te kolačima od čokolade. U kombinaciji s limetom sastavni je dio popularnog koktela mojito. Izvrsno prati i limun u osvježavajućim napitcima poput limunade i aromatizirane vode. No isprobajte je i u paru s bosiljkom, korijandrom i češnjakom te posebice krastavcem i jogurtom jer će i u slanim jelima pokazati nevjerojatnu raskoš okusa.

Menta za rashlađivanje

Dok će u zimskim mjesecima kao čaj uglavnom biti zadužena za grijanje tijela, u ljetnim mjesecima ispunit će svoj puni potencijal. Naime, mentol u menti aktivira receptore osjetljive na hladnoću. Otuda nam onda dolazi onaj osvježavajući i rashlađujući osjećaj nakon njenog konzumiranja. Ako mentu imate u svome vrtu, onda već znate kako se širi gotovo nekontroliranom brzinom te je u kratkom roku od prve sadnje najedanput imate u izobilju. No možda niste znali da ju je potrebno brati za izrazito sunčanih dana kad je koncentracija ulja u listićima visoka. Ako je ne planirate sušiti nego konzumirati svježu, to morate učiniti u što kraćem roku od branja kako ulja i sve mentine blagodati ne bi ishlapile.

 

* Sve informacije u ovom članku su informativnog karaktera.