Slatke, slatke banane...

Banane su voće koje najviše obožavaju djeca, žarko su žute boje i primamljiva mirisa. Osim okusa u kojem uživaju i mnogi odrasli, vrlo su i korisne za zdravlje. Podsjećajući nas na daleke tople tropske zemlje iz kojih potječu, banane su se toliko udomaćile na našem tržištu da su postale neizostavne u svakodnevnoj prehrani mnogih.

Savršene za sportaše

Slatke banane izvor su prirodnih šećera – saharoze, glukoze i fruktoze. Sadrže vitamine B6 i B12 te minerale kalij i magnezij. Kombinacija ovih dvaju minerala čini ih savršenim voćem za sportaše. Pogotovo je dobra za one koji se bave trčanjem i biciklizmom jer nakon napornog treninga u vrlo brzom roku smanjuje grčeve mišića. Ovo voće sadrži i aminokiselinu triptofan koja u ljudskom organizmu potiče stvaranje serotonina, tzv. hormona sreće. 

Banane kruhu daju sočnost

Banane najčešće jedemo sirove, uz jutarnje muesle ili miksane u mliječnom shakeu. Osim toga, dobro ih je koristiti u pripremi kruha i kolača jer im daju dodatnu sočnost. Muffini, rolade, torte i biskviti bit će još mekši i imat će laganu tropsku aromu ako osnovnim sastojcima dodate barem jednu zrelu bananu. Na Istoku, pak, kao desert će vam ponuditi vrlo ukusnu pohanu verziju ovog voća.

Čuvajte ih u hladnjaku

Banane su voće koje na sobnoj temperaturi dozrijeva vrlo brzo. Kad ih kupujete u trgovini, a nemate namjeru iskoristiti ih u kratkom roku, birajte zelene, nezrele plodove. Nasuprot uvriježenom mišljenju, smijete ih čuvati u hladnjaku. Niža temperatura odjeljka za voće vašeg hladnjaka dulje će vrijeme sačuvati sve nutrijente u banani.

 

* Sve informacije u ovom članku su informativnog karaktera.