tofu i tempeh na tanjuru

Tofu vs. tempeh – koja je razlika?

Onima koji traže biljne alternative mesu, život nikada nije bio jednostavniji. Iako je ponuda daleko od idealne, imaju na raspolaganju velik izbor zamjenskih varijanti za meso poput plant based burgera ili tofua. No, uz popularnu zamjenu baziranu na sojinom mlijeku, dodat ćemo još jednu i to – tempeh. Također na bazi soje, tempeh se često koristi kao zamjena za namirnice životinjskog podrijetla, s time da se, za razliku od tofua, ne spravlja od koaguliranog sojinog mlijeka, nego od fermentiranih bobica soje. Taj ga postupak obogaćuje većim udjelom bjelančevina, vlakana i vitamina.

narezani tofu

Zajedništvo u različitosti

Tofu je osobito popularan u kulinarstvu jer je neutralnog okusa te će poprimiti okuse namirnica s kojima se kuha. Tempeh, s druge strane, ima zemljast, orašast okus, ono što se naziva umami. No, također sadrži i natruhe gorčine pa ga je zbog toga preporučljivo jesti obrađenog. Tempeh također ima i nešto viši udio bjelančevina od tofua, kao i vlakana, ali i kalorija. Kada je riječ o kolesterolu i soli, i tofu i tempeh sadrže ih vrlo malo, baš kao i masti, pa su zato dobar odabir na početku godine kada se pokušavamo „odmoriti“ od teže blagdanske hrane. 

Sjajna zamjena!

Tofu će biti sjajan dodatak za stir fry jela, pečene i pržene namirnice, a možete ga koristiti i razmrvljenog kao zamjenu za mljeveno meso, ali i kao zamjenu za jaja. Tempeh, pak, ima čvršću strukturu od tofua, a odlično se slaže s raznim vrstama kuhanja. No, ono što treba napraviti prilikom kupnje tempeha jest provjeriti dodatke u njemu, odnosno je li izrađen s dodatkom začina. 

 

* Sve informacije u članku su informativnog karaktera.

narezani tempeh na dasci